Jubileumi könyv Doncsev Toso születésnapjára

doncsev

Május 9-én, csütörtökön tartották Doncsev Toso bolgár–magyar író, szociológus legfrissebb könyve, a Korszakok korlátai bemutatóját a budapesti Benczúr Ház Kulturális Központban.

A bolgár apától és magyar anyától született Doncsev Toso író, szociológus áprilisban töltötte be a 80. életévét. A szép évforduló mellett az új, Korszakok korlátai címre keresztelt, a budapesti Napkút Kiadónál megjelent kötete bemutatója alkalmából tartottak jubileumi ünnepséget és könyvbemutatót a 19. század második felében épített terézvárosi Egyedi-palotában.

Navarrai Mészáros Márton újságíró, író a rendezvényen elhangzott megnyitóbeszédében kiemelte: a születésnapos tollforgató kötete – a szellemi példaképek, Marcus Aurelius római „filozófuscsászár” és Márai Sándor, a nagy magyar író nyomdokain haladva – elmélkedéseket tartalmaz. Lapunk munkatársa felidézte, hogy másodjára dolgozott irodalmi szövegeken Doncsev Tosóval, akinek a Haramiák lakomája című, 2021-ben magyarul és 2022-ben bolgárul megjelent könyvét is szerkesztőként gondozhatta. „Bár a forma néhol hosszabb, néhol rövidebb, egy valami közös minden szövegben: a meginghatatlan világlátás” – értékelte. Mint elmondta, az egykori Kisebbségi Kerekasztal ügyvezető elnöke és a szófiai Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója „alapvetően erkölcsi kötelezettségekről, történelmi igazságtételekről, társadalmi anomáliákról, generációs problémákról”, valamint „filmes és irodalmi-társadalomtudományi alkotásokról” ír, de „az öregség, a család és a derű is helyet kap” a 2024-ben és 2023-ban jegyzett munkákban.

Doncsev Toso író és Erős Kinga irodalomtörténész a könyvbemutatón

Doncsevet irodalmi pályafutásáról és közéleti munkájáról Erős Kinga irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke kérdezte. Az idén nyolcvanéves alkotó a második világháborús Budapesten született; édesapja korábban a bulgáriai Draganovóból emigrált az akkori Magyar Királyságba, édesanyja Gyöngyösön élt. „Az anyai őseim azonban a felvidéki Dukafalváról származtak, a dédapám, egy bizonyos Vargányi János onnan jött le Gyöngyösre. A fia, ifjabb Vargányi János már ott született” – mesélte el az érdekességet, majd arról is szólt, hogy a szülei 1940-ben kötöttek házasságot és zöldség-gyümölcs kisboltot üzemeltettek.
A Korszakok korlátai három fejezetben adja közzé Doncsev publicisztikai és szépirodalmi írásait. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Írok arról is, hogy a bolgár dédapám kertészként márt járt nálunk, de csak az édesapám költözött ide. A bolgárok és magyarok együttélését példásnak látom, éppen ezért példaszerűként hivatkozom rá. Ez egy konfliktusmentes egymás melletti létezés, amely évszázados múltra tekint vissza.” Mint kifejtette, meglátása szerint „a világ sokszínű lett, talán kicsit össze is zsugorodott, így azt hiszem, az írásaim nem hatnak túlontúl egzotikusnak. Mindenkihez szólnak”.

A könyvbemutatón rendhagyó díjátadás is történt, amikor Jordan Eftimov bolgár író, költő, irodalomtörténész, a szófiai Új Bolgár Egyetem docense átadta Doncsev Tosónak az Aleko elnevezésű nemzetközi novellapályázat fődíját, amelyet az észak-bulgáriai Szvistov városa ítél oda. Az elismerést, amelyet korábban több magyar író is megkapott, egy magyar nyelvű szövegekből összeállított bolgárra fordított, szatirikus novellafüzérével nyerte el. A születésnapost annak a Bolgár Kulturális Fórumnak a munkatársai is köszöntötték, amelynek alapítója és tiszteletbeli elnöke.

Doncsev Toso, aki számos bolgár és magyar állami, irodalmi és nemzetiségi kitüntetés birtoka, 2009 óta a Magyar Írószövetség, 2011 óta már a Bolgár Írószövetség tagja is. A Korszakok korlátai a tizenegyedik könyve, szépirodalmi munkái bolgár nyelven is elérhetőek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?