Íme, ezek a világ legszebb aranypénzei

aranypénz

A kaliforniai aranyláz idején, az 1850-es években verték azt a három  ritka aranypénzt, amelyet a Numisma-ticGuaran-tyCorporation® (NGC®) most hitelesített. 

Az érmék a Wass, Molitor & Co. nevű amerikai céghez kötődnek, amelynek egyik magyar származású tulajdonosa, Wass Sámuel gróf nemcsak az Egyesült Államok pénztörténetébe véste be a nevét, hanem 1855-ben a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye számára is küldött belőlük. A pénzek speciális vizsgálatára az NGC müncheni irodájában 2018 tavaszán került sor.

Wass Sámuel 1849-ben, a magyar szabadságharc idején érkezett az Egyesült Államokba. A magyar vereség híre New Yorkban érte, ahol addig megszerzett angolnyelv-tudását arra használta, hogy menekülő honfitársait segítse. Sok társához hasonlóan a kaliforniai aranyláz őt is magával ragadta, 1851-ben átköltözött a kontinens túloldalára. Miután terepen elkerülte a szerencse, Molitor Ágostonnal társult, akivel együtt hozták létre San Franciscóban a Wass, Molitor & Co. nemesfém-hitelesítő üzemet. A cég egyike volt annak a számos magántulajdonban levő nemesfém-hitelesítő üzemnek, amelyek pénzt bocsátottak ki az 1850-es évek Kaliforniájában, hogy ezzel teljesítsék az állam kínzó igényét a forgalmi pénzekre. A Wass, Molitor & Co. 1852-ben 5 és 10 dollár címletű pénzeket bocsátott ki, majd 10, 20 és 50 dollárosok verésére került sor 1855-ben. A pénzek éremképe követi az Egyesült Államok hivatalos kibocsátású aranypénzeinek éremképét, de a köriratuk azoktól részben eltér. Példának okáért a „LIBERTY” (Szabadság) felirat helyett „W. M. & Co.” áll az 5, 10 és 20 dollárokon. Az 50 dolláros címletű darabokon, amelyek nagyobbak voltak bármely korabeli forgalomban lévő amerikai aranypénznél, a hátlapon koszorú található, amelyet „WASS MOLITOR & CO. SAN FRANCISCO CALIFOR­NIA” körirat övez.

Az Egyesült Államok hivatalos pénzverdéjének 1854-es megnyitása San Franciscóban azonban csökkentette a magánnemesfém-htelesítő társaságok szükségességét, illetve az igényt az általuk kibocsátott pénzekre, amelyek a gyűjtők körében „Territorial Gold Pieces” (Területi aranypénzek) néven ismertek. Úgy tűnik, a Wass, Mo­li­tor & Co. 1855 végén beszüntette tevékenységét.
 

1855. augusztus 13-án Wass négy darab általuk veretett pénzt küldött a Magyar Nemzeti Múzeumnak közvetlenül San Franciscóból:

* egy 1852-es „Large Head” (ún. nagyfejű) 5 dollárost, amely most az NGC által „Uncirculated” (verdefényes) tartásfokú minősítést kapott;

*  egy 1852-es „Wide Date, Large Head” [ún. széles évszámú, nagyfejű] 10 dollárost, amely most az NGC által MS 63 tartásfokú minősítést kapott;

*  egy 1855-ös 20 dollárost, amely eltűnt még valamikor 1966 előtt; 

*  egy lenyűgöző 1855-ös 50 dollárost, amely most az NGC által az MS 63-as tartásfokú minősítést kapta, ez a második legszebb példány, amelyet az NGC valaha minősített.

Az NGC hitelesítésre a cég első kihelyezett helyszíni szemléje alkalmával került sor müncheni irodájukban. A pénzeket az NGC különleges múzeumi célú műanyag kapszulájában helyezték el, amelyet eredetileg a Smithsonian Institution számára fejlesztettek ki. Ezt a szélénél ki lehet nyitni, így lehetővé teszi, hogy a múzeum a pénzeket a kapszulából kivéve tanulmányozhassa. Az NGC tanúsítványa leírja az érmét, annak tartásfokát és bizonyítottan különleges eredetét.
 

Ezek a pénzek igazán figyelemre méltó módon teszik élővé a történelmet, összekötve minket az amerikai és a magyar történelem két kulcsfontosságú pillanatával – mondta Mark Salzberg, az NGC elnöke, egyike azoknak a szakembereknek, akik a pénzeket értékelték Münchenben. – Megtiszteltetés számomra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az NGC-t választotta, hogy minősítse ezeket a kiemelkedő ritkaságokat, és nagyon örülök, hogy a müncheni jelenlétünk lehetőséget teremtett erre.

Ez volt az első alkalom múzeumunk két évszázados története során, amikor úgy döntöttünk, hogy pénzeket minősíttetünk a numizmatikai gyűjteményből – mondta dr. Tóth Csaba kurátor. – Ennek eredményeképpen közgyűjteményünk darabjai új reflektorfénybe kerültek. Remélhetőleg ez az esemény mindenkiben tudatosítja, hogy mennyi ritka és kiváló tartásfokú pénz van „elrejtve” éremtárunkban, arra várva, hogy valaki felfedezze őket. Remélem, hogy az NGC-vel létrejött gyümölcsöző együttműködésnek lesz folytatása is, így gyűjteményünk más különleges pénzeinek értékelésére is sor kerülhet. (MNM)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?