Elbocsátották a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját

mnm

Menesztették L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az elbocsátás a World Press Photo díjnyertes fotóit bemutató tárlat kapcsán kirobbant vita következménye.

A World Press Photo a világ legismertebb, legnívósabb sajtófotó pályázata, a pályázatot működtető szervezet hetvenéves múltra tekint vissza. Az év nyertes fotóit Amszterdamban hirdetik ki minden évben, melyek ezt követően egy világ körüli kiállításon vesznek részt. Összesen negyven országba látogatnak el – köztük Budapesten is bárki megnézheti őket.

Ez idáig legalábbis megnézhette őket. Ahogyan arról lapunkban korábban beszámoltunk, a World Press Photo-kiállítás idei egyik sorozata meglehetősen szúrta Dúró Dóra szélsőjobboldali képviselő szemét. Javaslatára a gyermekvédelminek nevezett törvény alapján kitiltották a 18 éven aluliakat a múzeumból.

A szóban forgó ciklus Hannah Reyes Morales Fülöp-szigeteki fotográfus munkája, amely egy melegeknek otthont adó idősotthont mutat be. A fotográfus egyébként olyan témákat is fotóz, mint az embercsempészet és a kényszerházasság, több éven át élt Kambodzsában, beutazta Ázsiát és számos rangos nemzetközi fotós díjat zsebelt be, jelenleg pedig a New York Times munkatársa. Lencséjén keresztül mélyreható szociográfiai vizsgálatokat készít, a fotóriporteri műfaj kereteit túllépve művészi szintre emeli a fotózást.

Ezt a tartalmat találta károsnak Dúró Dóra. A Magyar Nemzeti Múzeum a felszólítást követően kirakta a 18-as karikát, L. Simon László azonban kijelentette, hogy a személyi igazolványokat a múzeum munkatársainak nincs joga ellenőrizni, így ezt nem is tették meg. A múzeum igazgatója múlt szerdán olyan képeket jelentetett meg a közösségi médiában, melyek azt mutatják, ahogy a tárlat és a múzeum bejárata előtt látogatók hosszú sora kígyózik. A képekhez tartozó posztban pedig azt írta: „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony.”

A válasz nem maradt el, Csák János, a kulturális és innovációs minisztérium vezetője hétfőn elbocsátotta a főigazgatót. A hivatalos közlemény szerint „a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést mulasztotta el, azt érdemi felhívásra sem teljesítette, mi több, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását lehetetlenítette el.”

L. Simon László a Facebook-oldalán tett közzé egy sajtónyilatkozatot, melyben azt írja, tudomásul veszi a döntést, elfogadni azonban nem tudja. A nyilatkozatban azt írja, „a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.”

L. Simon ezekkel a szavakkal zárta a nyilatkozatot: „Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.”

Hannah Reyes Morales fotóciklusa megtekinthető a World Press Photo weboldalán, korhatáros besorolás nélkül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?