Panoráma

Turisták kergetik őrületbe a színes párizsi utca lakóit

Párizs | Elegük lett egy párizsi utca lakóinak abból, hogy naponta idegenek tucatjai özönlik el a környéket, hogy színesre festett házaikról fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi oldalakra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 17. 12:35

Fotók: Wikipedia

A francia főváros XII. kerületében található a rue Crémieux, amely színesre festett házaival teljesen elüt a környék többi utcájáról. A Gare de Lyon közelében levő macskaköves utca 1993 óta sétálóutca, de csak három évvel ezelőtt fedezték fel az úgynevezett influenszerek, akik közül mindennap tucatnyian érkeznek, hogy lefotózzák a házakat vagy szelfizzenek előttük, és a képeket feltöltsék a közösségi oldalakra.

„A közösségi oldalaknak köszönhetően fedeztem fel ezt az utcát” – mondta a France Info hírrádiónak egy diáklány, Alexandra. – Az influenszerek idejönnek, felteszik az utca nevét, és akkor hirtelen mindenki megindul utánuk ide” – tette hozzá.

A rue Crémieux hashtaggel ellátott képek száma már elérte a 30 ezret az Instagramon. Egy másik látogató, Audrey elcsodálkozott azon, hogy a színes házakat lakják.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4

„Miután ez annyira különleges hely Párizs építészetéhez képest, amelyre egyáltalán nem hasonlít, egy kissé el is felejtjük, hogy itt a hétköznapokban emberek élnek és talán ez az egész zavarja őket” – mondta a lány a rádióban.

A tudósítás szerint nemcsak turisták látogatják előszeretettel az egyedi sétálóutcát, hanem gyakran forgatnak zenei klipeket vagy reklámokat az ott lakók ablakai alatt.

A helyieknek elege lett abból, hogy a csendes környékből átjáróház lett, ezért létrehoztak egy egyesületet, hogy a döntéshozók is meghallják az elégedetlenek hangját.

„Pokol lett az életünk. Hét közben még elvagyunk, mert a turisták nem zavarnak minket. De hétvégén egyszerre kétszáz ember van az ablakaink alatt. Miközben mi ebédelünk, megállás nélkül szelfiznek az ablakaink alatt” – mondta Antoine, az egyesület alelnöke a riportban. „Van, hogy rapperek énekelnek két órán keresztül egy klip forgatásakor, máskor lánybúcsú keretében üvöltöznek fiatal lányok órákon keresztül. Egyszerűen elviselhetetlen” – tette hozzá Antoine.

Az alelnök mindennap kihúz egy szalagot a kékre festett háza elé, hogy azt senki ne tudja megközelíteni. Az egyesület nevében pedig a helyi önkormányzattól kért segítséget.

„Azt kérjük, hogy legalább hétvégére, hét közben pedig esténként zárják le teljesen az utcát az idegenek elől. Egyes párizsi utcákon már létezik ilyen korlátozás” – hangsúlyozta.

A XII. kerületi önkormányzat nyárra ígért megoldást, de jelezte: nem egyszerű korlátozni egy köztér vagy utca használatát. (MTI)

 

Különös utcák

Több más különös utca is létezik Párizsban, amelyek azonban a lakók szerencséjére nem annyira felkapottak, mint a rue Crémieux, a legszínesebb párizsi utca. Az avenue de Clichy a legzöldebb. Az Épinettes negyedben levő utca kis házai szinte elvesznek a fák között, s az arra járóban felmerülhet a kérdés, vajon még tényleg Párizsban jár-e. 

A rue des Degrés a legkisebb, hiszen csak 5,5 m hosszú és 3,3 m széles. Ugyan utcának nevezik, de tulajdonképpen csak 14 lépcsőfokból áll. A quartier de Saint-Michel szívében lehet rábukkanni a halászó macska utcájára (la rue du chat qui pêche), amely a legszűkebb (és egyben a legfurcsább legendát őrző) utca. A legenda úgy tartja, hogy az utca jelenlegi neve a 15. századi alkimista, Dom Perlet nagyon ügyes macskájának köszönhető, amely képes volt a mancsával elkapni a szajnai halakat. Csoda, hogy az influenszerek még nem fedezték fel maguknak – meg másoknak – a legtrópusibbnak tekintett párizsi utcát. A nagy kövekkel burkolt rue des Thermopyles a 14. kerületben található, házait lila akác borítja. Ez az utca a nyugalom oázisa. A 6. kerületben, a Saint-Sulpice-templom mellett található a rue Férou. Különlegessége? Az utca falára írták rá Arthur Rimbaud költeményét, A részeg hajót (Bateau Ivre). Tehát ez Párizs legpoetikusabb utcája. (ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Kórházreform bezárásokkal

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Rendőrök mentettek meg egy nőt – eszméletlenül feküdt lakása balkonján

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?