Hasznos tanács

Hogyan válasszunk délutáni szakkört?

A koronavírus-járvány miatt sok szabadidős tevékenység márciustól szünetelt vagy online zajlott, és a szülők egy része az új tanévben óvatosabban választ csoportos foglalkozást a gyerekeknek. Akárcsak a tanórák alatt, a szakkörökön is szigorúbb higiéniai előírások lesznek érvényben.
B. Szentgáli Anikó

2020. szeptember 13. 08:30

iskola osztály
- Shutterstock-felvétel

Az iskolák kapui már kitárultak, és sok szülő most azon töri a fejét, ebben a tanévben milyen délutáni foglalkozást biztosítson csemetéjének. Különböző szakköröket rendszerint egyrészt maguk az iskolák szerveznek, másrészt a helyi szabadidő- vagy művelődési központok, polgári társulások és magánintézmények is számos szabadidős tevékenységgel kecsegtetnek. A megfontoltan kiválasztott szakkör nemcsak unaloműző, hanem rendkívül hasznos is lehet, sokszor itt derül ki, mihez van igazán tehetsége egy-egy tanulónak, mit szeretne csinálni felnőttként.

Mire jó a szakkör?

Általánosságban elmondható, hogy a szakkörök célja a gyermek szabadidejének hasznos eltöltése mellett a tehetségkutatás és -gondozás. Szakemberek szerint a szabadidős foglalkozások több szempontból is hasznosak. Például segítségükkel alakítható a közösségi tudat, fejleszthető a személyiség, bizonyos esetekben nagy szerepük lehet a pályaorientációban, esztétikai vagy egészségtudatos életmódra nevelésben (sport, művészet), a kitartásra, a felelősségtudatra való felkészítésben. A szabadidős tevékenységeket 3 nagy csoportra oszthatjuk: sport, művészeti és tananyagot kiegészítő különórák. Mindig a gyermek képességeiből, alkatából, tulajdonságaiból kell kiindulni. Másra van szüksége egy örökmozgó, és másra egy jó kézügyességgel, ritmusérzékkel vagy éles logikával rendelkező gyermeknek. Figyelni és figyelmeztetni kell a gyereket, mihez van tehetsége, mert nem mindenkinek van pontos elképzelése arról, mit is szeretne.

Adjunk zsebpénzt?

Ha a délutáni foglalkozás nem az iskola épületében van, sok szülő ad némi zsebpénzt – buszjegyre, uzsonnára –, amikor szakkörre kezd járni a gyerek. Minden tanév elején felmerül: mennyit és hány éves kortól adjunk?

 

A pénz kezelésére és a vele való gazdálkodásra fokozatosan már pici koruktól kell tanítani a gyerekeket, megoszlanak a vélemények azonban arról, hogy ezt hogyan kell elkezdeni. Általános nézet: az óvodás korúak és a kis elsősök kezébe még nem való zsebpénz.

 

Lelkes Viktória pszichológus szerint a zsebpénz a szülők kezében hatékony tanítási-nevelési eszköz lehet, ha átgondoltan és tudatosan adják gyermeküknek. „Egyértelműen kijelölni a korhatárt és a pénzösszeget nem célszerű. Amikor szülőként – és itt fontos, hogy a két szülő hozzáállása megegyezzen a témában – a zsebpénzről döntünk, a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: milyen a család anyagi helyzete, mennyire érett a gyermek, mi a célunk a zsebpénzzel” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: ha szeretnénk tudatosan a pénzzel való gazdálkodásra tanítani, akkor nem elég a hónap vagy a hét elején odaadni neki a pénzt, fontos beszélgetni a pénz értékéről ésaspórolásrólmáralsóskorbanis. „Emellett fontoljuk meg, mennyire van szüksége gyermekünknek, amelyet zsebpénzként költhet el. Különböző korban különbözőek az igények is, a zsebpénz mértékét tehát érdemes ehhez igazítani – se túl kevés ne legyen, abból nehéz spórolni, ha viszont túl sok, veszít az értékéből. Figyeljünk arra, hogy a zsebpénzt ne jutalom/büntetésként használjuk, a tanulást, jó jegyeket pénzhez kötni egyáltalán nem javasolnám, mivel így a tanulás belső motivációját csökkentjük” – magyarázta Lelkes Viktória.

 

Pénzügyi elemzők szerint a 6–8 éveseknek elég például 1 euró, az idősebbeknek 5 euró, a középiskolásoknak pedig 10 euró havonta. Eleinte, amíg megtanulnak gazdálkodni, ajánlott elkérni a gyerekektől a számlát, hogy mire mennyit költöttek.

Gyakori szempontok

Vannak, akik azért járnak valamilyen szakkörre, mert ott akarnak szórakozni, s nem az utcán csellengeni. Ha a cél, hogy a gyermek közösségi életet éljen, akkor a tánckör, a sportkörök, a színjátszó szakkörök ideális lehetőséget nyújtanak. Ha valaki csemetéje intelligenciájára szeretne hatni, akkor különböző tantárgyakhoz kapcsolódó szakkörre érdemes beíratni, de a sakk is megoldás lehet. „A szakkörök kiválasztásánál érdemes figyelembe venni gyermekünk személyiségét, terhelhetőségét és érdeklődési körét. A túlzsúfolt napirend, amelybe nem fér bele a szabad játékkal, barátokkal töltött idő, könnyen kimerítheti gyermekünk energiaforrásait, ami súlyos következményekkel járhat. A gyermek könnyebben betegszik meg, vagy éppen nagyon szorongóvá válik. A túlterheltség tehát testi-lelki szinten kihat a gyermekekre – figyelmeztet Lelkes Viktória pszichológus. – A szakkörök palettája általában nagyon színes: zene, sport, kézművesség, nyelvtanulás, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. És ezek mind fontosak is a gyermeki fejlődés szempontjából, de nem minden áron.”

Nagyon fontos szempont, hol zajlik a szakkör. Az iskolai foglalkozások nagy előnye, hogy nem kell külön elmenni valahova a gyerekkel; időt és pénzt spórolnak, ráadásul ismerős helyen, ismerős emberek között foglalkozhat olyasmivel, amiben örömét leli. Amire nincs lehetőség az iskolában, talán elérhető a közeli művelődési házban vagy szabadidőközpontban. Ha túl messzire kell menni, illetve a város különböző részeibe kell utazni, az időigényes és egy idő után nagyon fárasztó lehet.

Minden korosztálynak más ajánlott

A megfelelő szabadidős tevékenység kiválasztásakor alaposan mérlegelni kell a gyermek adottságait.

 

Minden korosztályra más jellemző, és már a legkisebbeknek is szerveznek szakköröket. A 0–3 éveseknek elsősorban babatornát és -úszást, zenés-dalos játékokat ajánlanak – ez a kor ideális arra, hogy a gyermek megismerkedjen valamilyen közösséggel. A 3–4 évesek óvodába kezdenek járni, túlteng bennük az energia, nagy a mozgásigényük, de már kezdenek rajzolni is. Ebben a korban kedvelt tevékenységek: aerobic gyerekeknek, úszás, rajz- és kerámiaszakkör, torna a szülőkkel.

 

Az óvodáskorúakat már hozzá lehet szoktatni bizonyos rendszeres tevékenységekhez, felelősségtudathoz, járhatnak nagyobb figyelmet és összpontosítást igénylő szakkörökre. Az 5–6 éveseknek például ezeket ajánlják: zenei nevelés és hangszeroktatás, gyermekkórus, úszás, tenisz és kollektív sportok, ismerkedés idegen nyelvvel, színjátszókör, tánc.

 

Az iskoláskorúak fizikailag és szellemileg is igényesebb foglalkozást választhatnak. A 7–12 évesek körében kedvelt tevékenységek: küzdősportok, labdarúgás, floorball, modern tánc, hiphop, idegen nyelv, színjátszás, számítógépes alapismeretek, hangszeroktatás.

 

Mozogjunk sokat!

A mozgás minden korosztály számára fontos. A gyermekek számára a legalkalmasabb sportok azok, amelyek javítják a reakcióikat, az egyensúlyukat, a mozgások koordinálását, amelyek megtanítják őket az együttműködésre. Arról, hogy mely rendszeres testmozgást milyen korban tanácsos elkezdeni, megoszlanak a vélemények. Ráadásul, minden gyerek más, és mindig az adott gyermek testi adottságait kell szem előtt tartani. Sportpszichológusok figyelmeztetnek: nem mozogni sokkal ártalmasabb, mint mozgásban lenni, ugyanakkor a rendszerszerű sporttevékenységgel csak akkor érhető el tartós hatás, ha mértékkel és örömmel végezzük. Nem minden gyerek szeret sportolni, ám őket is meg lehet mozgatni: sétálhatunk, kerékpározhatunk, labdázhatunk, korcsolyázhatunk együtt gyerekeinkkel.

 

Művészeti alapiskolák

Sokan a szakkörök közé sorolják a művészeti alapiskolákat is, amivel főleg az ott dolgozó pedagógusok nem értenek egyet, mondván: ez több mint szakkör. Abban mindenki egyetért: olyan szabadidős tevékenységről van szó, ahol az oktatói-nevelői munka, illetve a tanév megszervezése hasonlít a rendes általános iskolákéhoz. A művészeti alapiskolákban zenét, táncot és képzőművészetet lehet tanulni, illetve sok helyen van dráma, azaz színjátszó és beszédkészség-fejlesztő szak, sőt néhol bevezették az audiovizuális és a multimediális szakot is. Egy-egy tanóra 45 percig tart, de nem ritka, hogy például a rajz- vagy a tánciskolákban egyszerre egymás után megtartanak 2-3 órát is. Az utóbbiakban nem szoktak házi feladatot adni, a hangszeren viszont naponta legalább egy picit kell gyakorolni.

Mennyibe kerül?

A szabadidős tevékenységek rendszerint pénzbe kerülnek, és vannak családok, ahol problémát okozhat havonta a családi költségvetésből kigazdálkodni az egyes szakkörökkel járó pluszkiadásokat. Mielőtt beíratjuk valahova gyermekünket, tanácsos előre tájékozódni a szakkört vezető pedagógusról (hány éve vezeti a szakkört, mennyire népszerű az általa vezetett tevékenység, milyen eredményeket ért el, mire lehet számítani a tanév végén), valamint arról, hogy mennyibe kerül, és a tandíjon kívül mi szükséges a tevékenységhez. Az év elején minden gyerek átvehet(ett) az osztályfőnökétől az idei évre szóló oktatási utalványt, melyet olyan szakkörre válthat be, amilyenre akar. A saját iskolájában biztosan felhasználhatja az utalványt, de némelyik szabadidőközpont is elfogadja. A művészeti alapiskolákban és a magániskolákban el szokták utasítani, ott saját csekket adnak. Az előbbiekben általában 6–12 euró havonta a tandíj, a magánintézményekben lényegesen több – például a tenisz és a lovaglás tipikusan drága időtöltés.

Óvintézkedések

A koronavírus-járvány terjedésének a megakadályozása érdekében az új tanév szigorú higiéniai intézkedések mellett indult. Az első két hétben kötelező a szájmaszk viselése a középiskolákban és az alapiskolák felső tagozatán, az alsó tagozatos alapiskolásoknak csak ajánlott. A helyiségeket rendszeresen kell fertőtleníteni, szellőztetni is gyakrabban kell. A szabadidős tevékenységek a legtöbb helyen októbertől kezdődnek, és ha addig nem történik változás, akkor a szájmaszkok viselése már nem lesz kötelező. Ennek ellenére a szakemberek óvatosságra intenek, és a későbbiek folyamán is tanácsos betartani a szigorúbb higiéniai intézkedéseket. Érdemes előre megérdeklődni, hány gyerek van egy csoportban, milyen gyakran fertőtlenítenek, kell-e becsületbeli nyilatkozatot tenni a gyerek és a család egészségi állapotáról, illetve ha bezárnák az intézményt, biztosítanak-e online órákat stb.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

kijárási tilalom

November 8-ig marad a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Kellemes volt olvasni a bírók őrizetbe vételéről szóló híreket

hajléktalan

A hajléktalanokat a szociális otthonokban fogják letesztelni

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

Önkénteseket toboroznak

Vágsellyén a sétányon drive, autós koronavírus tesztelés is lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.