A Kassához közeli Volvo autógyár építése jó ütemben halad, a királyhelmeci szakközépiskola szakjait is kibővítik

Az 1,2 milliárd eurós összköltségű beruházás az egyik legjelentősebb a hazai autóiparban, és Kelet-Szlovákia legfontosabb projektjeként van nyilvántartva
Kassamindszent (Valaliky)/ Királyhelmec |

Martin Seman, a Volvo Car Slovakia munkatársának tájékoztatása szerint a Kassa melletti Volvo autógyárban folyó munkálatok az ütemterv szerint haladnak, és ha minden így folytatódik, akkor 2025 végén nagyszabású toborzási kampányba kezdenek. Az autógyár beindulása miatt a megye megerősíti az autóiparra összpontosító tanulmányi és képzési szakokat, így a királyhelmeci Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskolában hamarosan új mechanikai és mechatronikai tanfolyamot indítanak.

A Kassához közeli Kassamindszent település határában épülő autógyár sokak szerint olyan tempóban nő, mint eső után a gomba. A lakosok meglátását természetesen a vállalat vezetése sem cáfolja, sőt, Martin Seman, a vállalat szlovákiai képviseletségének marketingért felelős szakembere lapunkak is megerősítette, hogy az építkezés néhány fázisa már a tervezettnél előrébb tart. 

„A gyár présrészlegén már elkészült az épület vázszerkezete, és már folyamatban van a homlokzat és a tetőburkolat kialakítása, a tetőablakok beépítése és a földalatti szerkezetek megvalósítása. A festőműhelyben az előregyártott vázszerkezet összeszerelése, valamint a tetőszigetelés és a trapézlemezek beépítése folyik” – tudatta lapunkkal Seman azzal, hogy az építkezési területen a vízelvezetésen és az alapzat alatti kőzművek építésén is dolgoznak, és már folyamatban van a csapadék- és szennyvízelvezető hálózat, valamint a szikkasztó medencékkel kapcsolatos munkálatok is folyamatban vannak. 

„A jelenlegi tervek szerint jövő év végén egy nagy toborzási kampányba kezdünk. Erre azért van szükség, hogy az új alkalmazottakat még időben betanítsuk a 2026 elejére tervezett, első próbaszériák gyártására. Ezt a folyamatot olyan módon fogjuk majd fokozatosan bővíteni, hogy 2026 végén megkezdhessük a teljes körű sorozatgyártást” – tette hozzá Seman. 

volvo

Új autógyár, új szakképzés

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) a Volvo érkezése miatt újabb korszerűsítést hajtott végre a királyhelmeci Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskolájában, amely egyébként az elmúlt években nem csak kívülről, de belülről is teljesen átalakuklt. A műemléknek nyílvánított épület átfogó rekonstrukciója után az anyagi és technikai felszereltséget is korszerűsítették. Az Innovatív technológiák a mérnökképzésben projekt keretében az iskola új taneszközöket, számítógépeket, a folyadékrendszerek mechatronikájának multimédiás támogatással történő oktatására szolgáló rendszert és belső bútorokat vásárolt. Az új innovatív technológiákat a négyéves mechanikai-mechatronikai szakon folyó oktatásban fogják használni, amelyet az iskola a 2025/2026-os tanévben szeretne beindítani. 

„A Volvo érkezésével azon dolgozunk, hogy megerősítsük az autóiparra összpontosító középiskoláinkban a tanulmányi és oktatási szakokat. Éppen ezért indítunk egy olyan szakot, amely elméleti és szakmai képzést nyújt a tanulóknak a gépautomatizálás, a gépi rendszerek és az automatizált berendezések üzemeltetése terén. E tanfolyam végzősei jelenleg nagy keresletnek örvendenek a munkaerőpiacon, a tanfolyam elvégzése után szakmunkásképző bizonyítványt kapnak, és jelentkezhetnek az autóiparban való elhelyezkedésre. Úgy vélem, hogy az új taneszközök is vonzóak lesznek a tanulók számára, hogy ebbe az iskolába jelentkezzenek” – jelenette ki az iskolában véghezvitt fejlesztés hétfői bemutatása során Rastislav Trnka kassai megyeelnök. 

Pogány Enikő, a szakközépiskola igazgatója szerint a tanintézmény új iskolai autóközpontja újabb szintre emeli a diákok oktatását. „Ezt a háro, újonnan létrehozott, koreszerű felszerelésekkel ellátott helyiségeket az autószerelő-mechanikus, autószerelő-villamossági szerelő és autóelektronikai műszerész-elektrotechnikus szakképzésre fogják használni, mindezeket az autóelektronikára összpontosítva. A helyiségek felszereltsége lehetővé teszi egy gumiabroncs-műhely működtetését, de lehetőség nyílik a személygépkocsik, könnyű haszongépjárművek és motorkerékpárok kerékösszetartásának bellítására és átfogó diagnosztizálására is. Ezeket a berendezéseket az új tanévtől teljes mértékben a tanulók fogják használni” – tolmácsolta lapunknak az igazgatónő szavait Katarína Strojná megyei szóvivő. 

autokozpont

A nyilvánosságot is szolgálják

Mint kiderült, az új iskolai autóközpont nem csak a tanulókat, hanem a nyilvánosságot is szolgálni fogja. Az iskola a diákok produktív munkájának részeként szeretné bővíteni a bodrogközi lakosok számára nyújtott szolgáltatások körét. Az idén szeptemberben kezdődő új tanévtől a gumijavító műhelyben kerékcserére, a tengelyek geometriájának korrigálására vagy az autódiagnosztika szolgáltatásainak igénybevételére is lehetőség lesz. A királyhelmeci szakközépiskol ezekre a beruházásokra megközelítőleg 500 ezer eurót költött, amelyből 350 000 eurót az Integrált Regionális Operatív Programból hívott le, a fennmaradó összeget pedig a KSK saját költségvetéséből finanszírozták. A Királyhelmectől mintegy 100 kilométerre épülő autógyár a Kassamindszenti Ipari Park (Valaliky Industrial Park) része lesz, amelynek építése tavaly februárban kezdődött. A Volvo ezen gyárában elektromos autókat fognak gyártani, a tervek szerint évente legalább 250 000 új jármű gurulhat ki a gyártósorokról. Ha a tervek megvalósulnak, teljes kapacitásnál akár 5000 ember is dolgozhat benne. 

volvo
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?