Panoráma

Hasznos billentyűkombinációk

A mindennapi számítógéphasználat során jól jönnek az olyan megoldások, amelyekkel felgyorsítható a munka, a szövegírás. Korábban olyan billentyűkombinációkat mutattunk be, amelyekkel villámgyorsan hajthattunk végre parancsokat, most pedig a szövegíráshoz nyújtunk segítséget.
Szabó Laci

2020. szeptember 27. 17:33

billentyűkombináció
Sokszor szükség van az olyan szimbólumokra, írásjelekre, amelyek nem találhatók meg a billentyűzeten. - Fotó: Shutterstock

Amikor szöveget írunk, sokszor szükség van az olyan szimbólumokra, írásjelekre, amelyek nem találhatók meg a billentyűzeten, ezeket csak két vagy több gomb lenyomásával tudjuk megjelentetni a képernyőn. A mostani billentyűkombinációk a legtöbb szövegszerkesztőben, szöveges felületen használhatók, feltéve, ha a billentyűzet nyelveként a magyar van beállítva. Az esetek többségében az Alt, az Alt gr (a billentyűzet jobb oldalán található), a Ctrl és a Shift gombokat használjuk.

Napjainkban az egyik leggyakrabban használt jel a @, ez egyelőre nincs a billentyűzeten, így szükség van a billentyűkombinációra, ez pedig az Alt gr + V. Az idézőjeleket a Shift+2-essel tudjuk megjeleníteni (a legtöbb esetben a program értelmezi, az első lesz a kezdő, míg a másik a záró idézőjel). Fontos jel a szövegben a gondolatjel is, a – jelet a legegyszerűbben úgy tudunk írni, ha a Ctrl billentyűt a numerikus billentyűzeten található mínuszjellel egyszerre nyomjuk le. Ha nincs külön numerikus billentyűzetünk, akkor az Alt + 0150-est kell beírni, és már látható is a gondolatjel.

Sokan még ma is egyéb oldalakról másolják és illesztik be az euró jelét, pedig egyetlen billentyűkombinációval is megoldható, ez pedig az Alt gr + U kombináció – érdekesség, hogy a szlovák billentyűzeten ez logikusabb, Alt gr + E betű. Az amerikai dollárnak is van ilyen gyorsmegoldása, ez az Alt gr + é (az L betű mellett jobbra, a szlovák billentyűzetnél ez az ô).

Nemcsak pénzjelek, de egyéb, hasznos szimbólumokra is szükség van a szövegekben, e-mailekben, ezeket is könnyen elővarázsolhatjuk. Az „és” azaz a & jel kombinációja az Alt gr + C, a kettős keresztet, azaz az # jelet az Alt gr + X kombinációval tudjuk elővarázsolni. Az aposztróf (’) kombinációja a Shift + 1, a per jelé (/) a Shift + 6, míg a fordított perjelet (\) az Alt gr + Q kombinációval tudjuk leírni. A szorzás szimbólumát (×) az Alt gr + Ú, míg az osztás szimbólumát (÷) az Alt gr + Ő lenyomásával tudjuk megjeleníteni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

f

Felgyújtották a párkányi oltóközpont tábláját

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Ivan Korčok

Korčok: Magyarország vezetői tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.