Panoráma

Amit tudni kell az ingyenes roamingról

Új időszámítás kezdődött tegnap az európai távközlési piacon, június 15-én ugyanis gyakorlatilag eltűntek a határok, megszűnt a roamingdíj. EU-s polgárként most az unió területén a hazai árakon, felár nélkül használhatjuk a mobiltelefonunkat, hívásra, üzenetküldésre, mobilinternetezésre.
Szabó Laci

2017. június 16. 10:39

A roamingárak csökkenése, majd végül teljes megszüntetése az unió országain belül még 2007-ben kezdődött, az akkori uniós biztos Viviane Reding kezdeményezésére. Akkor ugyanis a szolgáltatók csillagászati árakat számoltak fel az ügyfeleknek, ha azok egy másik országban használták a telefonjukat. Akkoriban a hívások is horrorisztikus árba kerültek, de az adatforgalom még ennél is drágább volt, volt olyan tarifa, amelyben 1GB-nyi adatkeret csaknem 10 ezer euróba került! Ami még ennél is szörnyűbb, hogy ez az ár még ma is jelen van a szolgáltatók kínálatában – csak most már nem az uniós országokban, hanem a népszerű nyaralóhelyeken.


Nagy volt a káosz néhány héttel ezelőtt, amikor a hazai szolgáltatók nem tudták, hogyan vezessék ki az uniós roamingot, voltak olyan cégek, amelyek jogi kiskapukat kerestek, mások azon gondolkoztak, hogy az államtól kivételt kérnek, hogy továbbra is felárat számolhassanak a roamingforgalomhoz. De végül szinte az összes hazai szolgáltató ügyfélbarát megoldással rukkolt elő.

Orange

Az Orange mindennemű korlátozások nélkül vezeti be az új GO tarifacsomagokat, így az ügyfelek ezeket az otthoni árakon használhatják az unióba is – beleértve az adatkeretet is. Az előfizetett percek előnye, hogy azok minden hálózatba érvényesek, azaz nemcsak hazai, de nemzetközi telefonszámokat is a hívhatunk. Az adatkeret teljes egészében felhasználható az unióban, nincs korlátozás – kivétel, ha valaki életvitelszerűen egy másik országban tartózkodik.

Telekom

A Telekom is a teljes szabadság mellett döntött, a szolgáltató ügyfelei ugyanis az unióban is szabadon használhatják a tarifacsomagjaikat. Az új roamingszabályok automatikusan az Easy előfizető-kártyás csomagokra is érvényesek lesznek. A Telekom jelezte, hogy a kivételes pótdíjat csak akkor számolja fel, ha négy hónapnyi időszak alatt az ügyfél az előfizetett keret 50 százalékát egy másik országban használja fel, akkor számíthat a figyelmeztetésre, később a pótdíj felszámolására. Az adatcsomagoknál a teljes keret egy része lesz felhasználható az unióban (5 GB-ból 3,9 GB; 15 GB-ból 6,45 GB).

O2

Az O2 ügyfelei a hazai árakon telefonálhatnak az unió országaiban, az internetezésnél is felár nélkül használhatják a csomagban előfizetett adatmennyiséget, ugyanakkor a lassított internet (amikor elfogy a keret, akkor sem szűnik meg a kapcsolat, csak lassítja a szolgáltató) nem lesz az unióban. Csehországban semminemű korlátozás nem lesz, mivel ott a hazai feltételek vannak érvényben. A kártyás csomagok használói is az otthoni árakon telefonálhatnak, a hívásfogadás ingyenes lesz az unió országaiban. A havi díjas csomagok előfizetőinek egy korlátot bevezet a szolgáltató, az unióban nem lehet 2 GB-nál több adatkeretet felhasználni, ezen felül a szolgáltató díjat számít fel (9,22 euró). Ha azonban a csomagból előbb Szlovákiában használ el 2 GB-ot, akkor ha marad adatkeret, további 2 GB áll rendelkezésre az unió országaiban, felár nélkül. Az O2 Dáta csomagok előfizetői csak a keret egy részét tudják azunióban felhasználni (4 GB-ből 2,6 GB; 8 GB-ból 3,3 GB; 16 GB-ból 5 GB).

4ka

A 4ka csak az alapcsomagnak számító kártyás előfizetésnél teszi lehetővé az ingyenes roamingot, ez esetben az EU-ban is, mint idehaza, 0,04 euróba kerül az egypercnyi hívás, egy SMS és egy MB adat. A fogadott hívások ingyenesek lesznek. A díjmentes roamingot a . TO csomagok előfizetői nem vehetik igénybe. Az 1GB-os csomag egy euróért továbbra is csak Szlovákiában lesz érvényes.

Hol érvényes?

Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia. Figyelem! Svájc nincs köztük.

Kivételek

Bár a hazai szolgáltatók ígérik, nem számolnak fel felárat az ügyfeleknek, azonban ha valaki visszaél az ingyenes lehetőséggel, aztkésőbb, egyedi elbírálás után figyelmeztethetik, később pedig alkalmazhatják a felárat. Erre akkor kerülhet sor, ha valaki folyamatosan külföldön van, vagy jellemzően egy másik uniós országban használja a telefonját. Az uniós szabály ugyanis azért készült, hogy ha azEU-n belül turistáskodunk, akkor ne kelljen felárat fizetni, nem pedig azért, hogy az uniós polgárok a legolcsóbb tarifacsomagot kiválasztva olcsóbban telefonálhassanak, internetezhessenek. Például ha egy szlovákiai csomag olcsóbb, mint a németországi/olaszországi/angliai stb., és az ügyfél itt fizet elő, de életvitelszerűen egy másik országban tartózkodik, akkor számíthat rá, hogy egy idő után (négy hónap múlva) a szolgáltató figyelmezteti, majd alkalmazza a felárat a hívásokra (3,8 cent/perc), SMS-re (1,20 cent) internetre (9,20 euró/ 1GB).

Speciális csomagok

Az ingyenes roaming megjelenésével nem tűntek el a szolgáltatók kínálatából a speciális roamingcsomagok, és sok esetben érdemes ezekre előfizetni. Ezek akkor jöhetnek jól, ha az unión kívülre utazunk, hiszen a csomagokban kedvező(bb) áron tudunk telefonálni, SMS-ezni, internetezni. A legtöbb csomagban kiemelt, népszerű turisztikai célállomások vannak (Törökország, Egyiptom, Kanada, USA, Thaiföld, Szingapúr stb.), ahol használhatók az olcsóbb árak – így pl. a hívások ára csak 0,39 euró/perc, vagy még ennél is olcsóbb lehet – részletek az egyes szolgáltatók speciális ajánlataiban.

Beállítások

Mivel most már nem kell tartani a roaming-adatforgalomtól, hiszen az is a hazai csomaghoz tartozik, ezért mostantól azokostelefonokon nyugodtan beállíthatjuk, hogy engedélyezzük a roaming-adatforgalmat. Vannak készülékek, amelyekben már külön van egy beállítási lehetőség az EU-s adatroamingra is. Ha azonban nyaralni készül, és elhagyná az unió területét, akkor ezt a beállítást arra az időre állítsa tiltó üzemmódra, mivel a szolgáltatók az EU-n kívül továbbra is borsos áron kínálják az adatforgalmat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A 2021-es felmérést a polgárok legnagyobbrészt interneten töltötték ki (TASR-felvétel)

Csökkenés helyett létszámbeli stabilizációt hozott a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó két kérdése

havazás illusztráció

Havazásra, hóátfúvásokra és alacsony hőmérsékletre figyelmeztetnek

kozeg

Fotók: Veszélyes kozmetikumokat találtak az ellenőrök – az egyik egy babatermék

rendőrség

Fának hajtott egy sofőr Feketenyéknél

188 tanítási nap vár a diákokra az idei tanévben

Mit tegyen a szülő, ha pozitív a gyermeke tesztje?

komárom

Bővült a Selye János Gimnázium tornaterme

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.