Panoráma

A visszatérő európai műhold darabjaira eshetett

Frascati | A Földre visszatérő európai tudományos műhold valószínűleg darabjaira esett szét hétfőn hajnalban a földi légkörrel való ütközés miatt, semmiféle kárt nem okozott - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA) az olaszországi Frascatiban.
author
MTI

2013. november 11. 12:27

Mivel lehetetlen volt pontosan kiszámítani, hol és mikor éri el a Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, azaz Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő űreszköz) az atmoszférát, ezért sokan tartottak attól, hogy a szétesés után darabjai lakott területre zuhannak, bár az ESA szakértői ezt az eshetőséget igen valószínűtlennek tartották.
 
    Az öt méter hosszú, egy tonnánál is nehezebb, vagyis nagyjából autó méretű GOCE hétfőn hajnali egy óra körül érte el a földi légkört. Körülbelül ebben az időpontban szűnt meg a mesterséges égitest jeladása. Műszerei az utolsó pillanatig üzemeltek, az antarktiszi földi állomás rögzítette az utolsó jelzéseit, amikor 120 kilométerrel fölötte repült el. Nagyon közel volt tehát a 100 kilométeres magasságban található Karman-vonalhoz, amelyet a légkör és a világűr határának tekintenek.
 
    Jelenleg nem ismeretes, pontosan hol és mikor lépett az atmoszférába a visszaérkező műhold, legvalószínűbb, hogy darabjai az óceánba hullottak. Az ESA szerint utolsó útján átszelte Szibériát, a Csendes-óceán nyugati és az Indiai-óceán keleti medencéjét és az Antarktiszt.
 
    Az ESA számításai alapján a földfelszínt mintegy 200-250 kilogramm törmelék érhette el, mely a mesterséges égitest össztömegének 20-25 százaléka.
 
    Az ESA űrszeméttel foglalkozó szakértője, Heiner Klinkard szerint a több mint egytonnás GOCE méretei elenyészőek az ember alkotta, 100-150 tonnás objektumokhoz képest, melyek évente visszatérnek az atmoszférába. Az űrrepülések 56 éve alatt hozzávetőleg 15 ezer tonna törmelékük zuhant a Földre anélkül, hogy egyetlen embert megsebesített volna - tette hozzá.
 
    Az elegáns formája miatt a világűr Ferrarijának tartott GOCE-t 2009-ben bocsátották az űrbe, hogy feltérképezze a földi gravitációt. Adatai segítségével a tudósok elkészíthették a földkéreg és a földköpeny határainak első részletes, globális térképeit, ismeretet szereztek az óceánok áramlatainak, a tektonikus lemezmozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek a természetéről. A GOCE Motorja október 21-én állt le, a műhold azóta fokozatosan ereszkedett a Föld felé a 260 kilométeres működési magasságról.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.