A világ néhány városának elege lett a turistákból – így nehezítik meg az életüket

túlturizmus

Egy ázsiai ország kétszáz dolláros napi turistaadót szed. Még egy ikonikus látványosságot is hajlandóak tönkretenni.

A globális idegenforgalom a Covid után egyre inkább talpra áll, egyes helyeken kicsit „túlzásba is viszik” a turizmust. Így vélekednek a helyiek, akiknek a turisták tömegei megnehezítik az életüket. Számos turistacélpont ezért úgy döntött, hogy cserébe megnehezíti a turisták dolgát.

A TREND bemutatja azt a tíz legérdekesebb módszert, amellyel a turisztikai desztinációk megpróbálják megoldani a turistákkal kapcsolatos problémákat.

ujszo

A rövid távon bérbeadóknak a fejükre koppintottak

Egyes városok a szálláshelyek korlátozásával próbálják fenntartani a turizmus elfogadhatóbb szintjét és jobb életminőséget biztosítani a városi közösségek számára. Ez a helyzet például Edinburgh-ban. A skót főváros kötelezővé tette, hogy a rövid távú bérbeadással foglalkozó összes szolgáltatónak – beleértve az AirBnB és a Booking szolgáltatásait is – engedélyt kell kérnie. Ez több száz fontba kerül, és a tulajdonosnak évente legalább 1000 fontot kell fizetnie az engedély fenntartásáért. A városban 80 százalékkal csökkent a rövid távú bérbeadásra kínált ingatlanok száma, a megmaradtak pedig jelentősen drágultak. Ez sok turistát elriaszt.

ujszo

Agresszív üzenetek

Úgy tűnik, a Kanári-szigetek lakóinak elegük lett a turistákból, és úgy döntöttek, hogy ezt a tudtukra is adják. „Turisták, menjetek haza” feliratok jelennek meg a falakon, és egyes szemtanúk szerint a helyiek még arra is hajlamosak, hogy kiabáljanak a turistákkal és ököllel fenyegessék őket.

A lakosok a városok utcáin is tiltakoznak, néhányan pedig éhségsztrájkba kezdtek. Fel vannak háborodva az üdülőkomplexumok túlépítése, a lakosok életminőségének romlása és a turizmus környezetre gyakorolt negatív hatása miatt.

ujszo

Jöjjön, de fizessen

A belépődíj bevezetése a leglátogatottabb idegenforgalmi célpontokon az egyik olyan intézkedés, amelyet több turisztikai szakértő is javasol. Velence nemrégiben folyamodott ehhez, és öt eurót számított fel az egynapos látogatóknak. A kritikusok szerint ez túl kevés ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljon a városban éjszakázni nem kívánó turisták számának csökkentésére, akik így kevéssé járulnak hozzá a város kasszájához. Az első jelentések megerősítik ezt a véleményt, mivel az egynapos utazók száma még nem csökkent jelentősen.

Bhután, az India és Ázsia közé ékelődött ázsiai ország, amely elkötelezett a fenntartható turizmus mellett, szintén 200 dolláros belépési díjat vet ki éjszakánként a turistákra. Pedig az ország általában nagyon drága a turisták számára. Még fapados utazás esetén is számolni kell azzal, hogy napi száz dollárt kell költeni élelmiszerre.

ujszo

Eltitkolják a buszjáratot

Érdekes módját találták ki a turistatömegek kezelésének Barcelonában. A rendkívül népszerű Güell park, amely a világhírű Antoni Gaudí kézjegyét viseli, a város egyik legnépszerűbb látványossága. A városháza azonban úgy döntött, hogy törli a parknál megálló 116-os buszjáratot a Google és az Apple térképeiről. Ezzel a helyieknek akartak a kedvükre tenni, akiknek a buszon sok turistával kellett megküzdeniük. A turisták így most korlátozott információkkal rendelkeznek a buszjáratról, és sokan azt gondolhatják, hogy nem is közlekedik.

ujszo

Drágább vonatok a turistáknak

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a turizmusból származó gazdasági hozam fenntartásának és a turisták számának elfogadható szinten tartásának ideális módja az árakkal való munka és azok megkülönböztetése a belföldi lakosok számára kialakított áraktól.

Egyes szakértők szerint az ideális módja annak, hogy mind a turizmusból származó gazdasági bevételeket, mind pedig a turisták számát elfogadható szinten tartsuk, az alacsonyabb árak bevezetése a hazai lakosok számára.

A japánok például úgy döntöttek, hogy szelektíven, 70 százalékkal megemelik a turistáknak szánt vonatjegyek árát. A velencei öteurós belépődíjhoz képest egy ilyen jelentős áremelésnek sokkal több értelme van az érkező turisták számának optimalizálása érdekében, miközben az ország vagy a célállomás gazdasági haszna megmarad.

ujszo

Túlárazott szelfik

Az egyik legbizarrabb bírság, amellyel a turisták az európai turistacélpontokban találkozhatnak, a szelfibírság. Ezt az olaszországi Amalfi-parton, Portofino településen kaphatják meg. Bár le kell szögezni, hogy nem is annyira maga a szelfi a probléma, mint inkább az, hogy a turisták a leglátogatottabb helyeken készítik őket, elzárva a szűk járdákat és sikátorokat. Ez pedig növeli a balesetveszélyt. A szabálysértők 270 eurós bírságra számíthatnak.

Más városok, például Velence, szintén bírságot szabnak ki a fontos műemlékekhez vezető lépcsőkön való üldögélésért. Barcelona a maga részéről több száz euróra bírságolja azokat, akik póló nélkül vagy fürdőruhában sétálnak a városban.

ujszo

Spanyol tilalom

A Baleár-szigetek vezetői úgy döntöttek, hogy fellépnek a turisták nem megfelelő viselkedése ellen, és korlátozzák az alkohol árusítását. Este fél tizenegy után már nem lehet alkoholt vásárolni az üzletekben. Ez meglehetősen szokatlan lépés egy mediterrán turistacélponttól, és a helyiek frusztrációja áll mögötte, akik arra panaszkodnak, hogy a turisták tömegei hatására romlik az életminőség a szigeteken. A tilalom megszegéséért kiszabható bírság akár háromezer euróra is emelkedhet.

ujszo

Ha túl vad vagy, maradj otthon!

Amszterdam saját hírnevének áldozatává vált. A holland metropolisz a könnyűdrogokhoz való jóindulatú hozzáállásáról, valamint a vörös lámpás negyedről híres, amely az európai szexturizmus szimbólumává vált. Ez rengeteg vad partira vágyó turistát vonz a városba, akik annyira elszabadulnak, hogy megkeserítik a helyiek életét. A városháza ezért úgy döntött, hogy felhívást intéz a potenciális látogatókhoz, különösen a 18 és 35 év közötti fiatal britekhez, hogy gondolják meg kétszer is, hogy ide látogatnak-e, és ha illetlenül viselkednének, inkább maradjanak otthon.

ujszo

Kitiltották a tengerjáró hajókat

Egyes városokban a tengerjáró hajók súlyosbítják a túl sok turista okozta problémát. Nagyszámú turistát zúdítanak a városok amúgy is zsúfolt utcáira, és közülük sokan még az éjszakát sem töltik a városban, mert este visszaszállnak a fedélzetre és elhajóznak.

Több város úgy döntött, hogy kitiltja vagy legalábbis korlátozza a kikötőikben kikötő tengerjáró hajók számát. Velencében például nem köthetnek ki többé hajók, Dubrovnik, Barcelona és a görög Szantorini szigetén pedig korlátozták a hajók számát. Más városok részben profitálhattak ezekből a döntésekből, például Velence helyett Ravennában kötnek ki a hajók, Dubrovnik helyett Splitben, Barcelona helyett sok esetben Tarragonában, és több olyan társaság, amelynek hajói korábban Szantorini szigetén kötöttek ki, most Naxosz szigetében talált helyettest.

ujszo

Eltakarják a hegyet

A japán hatóságok úgy döntöttek, falat építenek arra a helyre, ahonnan a turisták látványos fotókat készítenek a Fudzsi-hegyről, amely egy üzlet épülete mögül kandikál ki. Ennek oka az volt, hogy mindenki, aki a környékre érkezett, ilyen fotót akart készíteni, és hajlandó volt kockáztatni a biztonságát azzal, hogy kilépett a forgalmas úttestre. Néhány helybéli arra is panaszkodott, hogy a turisták még a magánkertjükbe is behatolnak, hogy minél jobb fotót készíthessenek.

(Trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?