Panoráma

A sok csokit fogyasztó nemzetek tudósai sok Nobel-díjat nyernek el?

New York | Meglepő összefüggésben elemezte a csokoládéfogyasztás lehetséges következményeit egy amerikai kutató, aki az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban közzétett abszurd tanulmányában az egyes országok Nobel-díjasainak számát kapcsolta össze az adott ország csokoládéfogyasztásával.
MTI

2012. október 11. 12:35

Minél nagyobb egy ország csokifogyasztása, annál több az egy főre jutó Nobel-díjasa - állítja a New York-i St. Luke-Roosevelt Kórház kutatója a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent elemzésében.

A kutató bevallotta, hogy noha az adatok valósak, az egész elmélet abszurd, és leckeként szolgál a tudomány esendő voltának bemutatására.
    
Természetesen a svájciak vezetik a listát, akiket szorosan követnek a svédek és a dánok. Az Egyesült Államok valahol középen helyezkedik el a nemzetek rangsorában, és összességében 125 millió kilogrammal kellene növelnie az éves kakaófogyasztását, hogy még eggyel több Nobel-díjasa lehessen - véli a játékos analízist elvégző, svájci származású Franz Messerli, a kórház magasvérnyomás-programjának vezetője. "A svájciak évente és fejenként 120 tábla csokoládét esznek meg - 3 unciás, 85 grammos grammos táblákkal számolva - a csecsemőket is beleértve" - tette hozzá Messerli.
    
Akkor jutott eszébe az ötlet, amikor elolvasott egy tanulmányt, amely kapcsolatot talált az antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmazó kakaó és bor fogyasztása, valamint a kognitív teszteken elért magasabb pontszám között. Begyűjtötte 23 ország csokoládéfogyasztásáról az adatokat, majd ezt összevetette egy Wikipédián megtalálható listával, amely az egyes országokat az egy lakosra jutó Nobel-díjasainak száma szerint rangsorolja.
    
Mint felidézte, egy katmandui hotelszobában unalmában gyűjtögette az adatokat, és alig hitt a szemének az eredmény láttán. Minden egyes ország szépen illeszkedett a grafikonra: több csokoládé több Nobel-díjast jelentett.
    
Nem ez az első eset, amikor kutatók olyan korrelációt találnak, amely minden logikának ellentmondani látszik. A gólyák számát Európa-szerte például kapcsolatba hozták a születések számával, a napfoltokat pedig a férfiak öngyilkosságával.
    
Másik lehetőség, hogy az összefüggés valós, de céltalan. "A nemzeti csokoládéfogyasztás korrelál egy ország gazdagságával és a magas színvonalú kutatás is korrelál egy ország gazdagságával. Ezért aztán a csokoládé korrelálni fog a magas színvonalú kutatással, de ok-okozati kapcsolatról valójában nincs szó" - magyarázta az amerikai Eric Cornell, aki 2001-ben kapott megosztott fizikai Nobel-díjat.
 
Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?