2020-ig 15 millió rákos

A WHO adatai alapján 2020-ra jelentősen megnövekszik a világ rákos betegeinek száma, de a világszervezet szerint ez megelőzhető, ha a rákszűrések rendszeresek és a betegségről szerzett új ismeretek alapján hatékonyabb kezeléseket dolgoznak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Rákellenes Unió Genfben tette közzé új jelentését a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos legfrissebb adatokról, illetve arról, milyen stratégiát képzelnek el a rák elleni küzdelemben a világszervezet szakértői.

A világ 12 régióját érintő felmérések, adatok nyomán a WHO most olyan eredményeket tartalmazó jelentést hozhatott nyilvánosságra, amelyben a rákos megbetegedések gyakoriságáról, a halálozási arányról ejtettek szót. Azonban a jelentést kiegészíti egy tanulmány, amelyben a WHO rákellenes ajánlásai alapján azt fogalmazza meg, a rákos megbetegedések száma a jövőben nem növekedik majd olyan nagy mértékben, ha a világszervezet rákellenes programja sikeres lesz.

A rákkal kapcsolatban még ma sem láthatunk tisztán, hiszen annak ellenére, hogy a rákos betegségekről, a rákos daganatokról egyre bővülő tudásanyaggal rendelkezünk, és a betegség kialakulásának megelőzését tekintve is egyre hatékonyabb módszerek kerültek kidolgozásra, a prognózisok a betegség folyamatosan növekvő számára utalnak.

Az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy olyan régiókban is, ahol jelenleg alacsony halálozási aránnyal lehet számolni a rák okozta halálesetek száma drámaian megnő az elkövetkezendő 20 éven belül.

A világ egészére vetítve a WHO felmérései alapján arra lehet számítani, hogy a rák miatt bekövetkező halálesetek 75%-kal emelkedhetnek 2020-ig. Ez azt jelentené, hogy addigra 15 millió rákos beteg él majd a világon, vagyis a jelenlegi számhoz képest 10 millióval növekszik meg a betegek száma, alig két évtized alatt.

Az igencsak negatív jövőkép azonban a WHO szakemberei szerint nem szükségszerűen válik valóra, amennyiben a rákos betegségekről szerzett tudást jól hasznosítjuk. A WHO és az UICC állásfoglalása szerint a rák az egyik leginkább megelőzhető súlyos betegség, amelyről már ma is nagyon sok információval rendelkezik az orvostudomány. Ilyenformán a megelőzés eredményessége csak attól függ, hogy az ismereteket megfelelően alkalmazzuk-e, illetve attól, hogy a rendszeres rákszűrésekre az eddigi gyakorlatnál is jobban ráirányítsák az egyes országok egészségügyi szakemberei a polgárok figyelmét. A WHO szerint, amennyiben ezeket a feladatokat sikeresen megvalósítják, akkor a prognosztizált újabb megbetegedések száma jelentékenyen csökkenthető lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?