2007 a disznóké volt, 2008 a patkányoké lesz

A disznó a kínai horoszkóp szerint a tisztesség jegyének szülötte. Békeszerető, segítőkész, erős jellemű, szerencsés, anyagiakban nem szűkölködő, mi több – kínai kifejezéssel élve: „előtúrja a szerencsét”. (Magyarra fordítva: „elqúrja a szerencsét”.)

Ez az év köztudottan a disznóké volt. Még szerencse, hogy vége, ezután csupa tisztesség és becsület következik, hiszen a kínai horoszkóp szerint 2008 a patkány éve lesz. (A hagyomány szerint, amikor Buddha magához hívta az állatokat, a patkány érkezett meg elsőként.) Kínával ellentétben itt, a Kárpátok alatt nincs jelentősége sem a disznónak, sem a patkánynak, nem domináns állatok, főleg nem a politikában. Amelynek egy-két fontosabb történését idézzük fel – természetesen cenzúrázatlanul – az alábbiakban.

Hadüzenet a multiknak

Robert Fico kormányfő idén hadat üzent a multinacionális cégeknek. Tettének oka ismert: a kormányelnök az egyik nagyáruházban krumplit akart vásárolni, és csak a pénztárnál derült ki, hogy a szegények kenyerét aranyárban számították fel neki. „Azt még megértem – nyilatkozta a sajtónak Fico –, hogy a vietnami krumplit dotálni, a kubai cukornád behozatalát pedig növelni kell. Ezt kívánják az emberi jogok. De hogy a becsületes, egyszerű polgárnak a bőrét is le akarják nyúzni, az már felháborító. A bőrnyúzás feladata a kormány hatáskörébe tartozik, erről egyetlen szuverén kormány sem mondhat le.”

Csáky–Bugár csere

Ősszel Csáky Pál lemondott pártelnöki funkciójáról Bugár Béla javára. A hivatalos bejelentés nem lepett meg senkit, hiszen az MKP elnöksége régen tervezte a rosádot, amely az ellenfél megtévesztését szolgálja. Azzal adós maradt az elnökség, hogy megmagyarázza, kit tart ellenfélnek. Egyesek szerint a tagságot. A párt új stratégiai tervében az is kirajzolódni látszik, hogy Bugár Béla egy év múlva Simon Zsolt javára fog visszalépni, Simon Zsolt pedig Szigeti Lászlónak engedi át a székét. A hírügynökség arról nem tudósított, hogy a cserék után kinek mennyi szőleje és vadaskertje van. A hír hallatán az egyik somorjai kocsmában a művelt közönség a „Gyere bogár, sárga gyere bogár” kezdetű népdalt kezdte énekelni, mire kínai árusok özönlötték el a helyiséget.

Új gárdisták

Felvételét kérte a magyar gárdába Gyurcsány Ferenc. Mint a sajtónak elmondta, azért szánta el magát a bátor lépésre, mert gyerekkora óta atavisztikus vonzalmat érez a bakancsfűző iránt, s ezt a szenvedélyét kormányfőként nem tudja realizálni. Mellesleg azért is, mert tudomására jutott, hogy Orbán Viktor is be akar állni. Orbán rágalomnak nevezte az állítást, és kijelentette, ő már benne áll. Térdig. A gárdába csak akkor óhajt felvételt nyerni, ha Dávid Ibolyának kinő a bajusza. Dávid Ibolya sem késlekedett a válaszszal. A Maďar Táv Rinyának eljuttatott nyilatkozatában közölte, amennyiben Magyarországon erős férfikézre van szükség, hajlandó másodlagos nemi jegyeket növeszteni. Ha a helyzet megköveteli, elsődlegeseket is. Rossz nyelvek szerint a nagyasszonynak azért is szüksége van bajuszra, hogy jelezze neki, mikor merről fúj a szél.

Munkahelyek az Ipoly mentén

Idén új befektető érkezett Ipolyságra. A namíbiai-burundi-csádi vegyes vállalat koldusbotot készül gyártani az Ipoly mentén növő fűzfákból. A csúcstechnológiát felvonultató óriáscégnek egyelőre az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a fűzfában kevés a görcs, ami a terméket húzná. A természetvédők élénk tiltakozással fogadták az afrikai befektetőt, mert a hír megjelenése óta a botlófüzek nem akarnak botlani.

Nyomoz a belügyminiszter

Róbert Kaliňák szlovák belügyminisztert ismeretlen tettesek helyben hagyták. Azóta is ott áll, és azon gondolkodik, hogyan tudta úgy megverni önmagát, hogy a nevét is elfelejtette, és Róbert Gidának képzeli magát. A rendőrség gőzerővel kezdett nyomozni az ügyben, a Kaliňákot kihallgató nyomozók azonban valamennyien szabadságra mentek, hogy elkerüljék az érintettség gyanúját. Azóta a belügyminiszter maga folytatja a nyomozást ismeretlen önmaga ellen.

Boldogok és szentek

A szlovák kormány társadalmi vitára bocsátotta, hogy a nemzeti múlt mely neves alakjairól kellene törvényt alkotni. A társadalmi vitából, amely zártkörű lesz, kizárták a történészeket és az 500-nál kevesebb lakosú falvakat. A számításba jöhető jelöltek listáján Ján Ľupták, Klement Gottwald, Csurka István és Mária Valéria is szerepel, bár utóbbiról nem tudják, kicsoda. A Szlovák Nemzeti Párt miniszterei felvetették, hogy Anna Belousovának a boldoggá avatását kezdeményezik a Vatikánnál, mert amióta az országot ellepő erkölcstelen reklámokkal foglalkozik, egyfolytában boldogtalan.

Gyurcsány–Fico találkozó

Előreláthatóan még az évtized végéig létrejöhet a várva-várt Gyurcsány–Fico találkozó, jelentették be Budapesten. Feltéve, hogy a két kormányfő akkor még hivatalában lesz, és feltéve, hogy megismerik egymást.

Meg kell műteni az elnököt

Szálka ment a nyelvébe Ivan Gašparovič köztársasági elnöknek, amikor december 20-án részt vett a bergi szlovák–osztrák határátkelőhelyen a sorompó fűrészelésénél. Mialatt az osztrák és a szlovák kormányfő pezsgővel koccintott, az államfő egy óvatlan mozdulattal megnyalintotta a sorompót. Mint elmondta, már zsenge gyermekkorában leküzdhetetlen késztetést érzett, hogy megnyalja a korcsolyáját, most pedig úgy a hatalmába kerítette a déja vu, hogy valamit meg kellett nyalnia. Az elnöki szóvivő szerint a terrortámadás tényét ki lehet zárni, de az újévi elnöki köszöntőről idén le kell mondanunk.

Jureňa karrierje

Az egyik szlovák kereskedelmi televízió ajánlatot tett Miroslav Jureňa exminiszternek, hogy szerepeljen abban a valóságshowban, amelyet a televízió az egyik csallóközi tehénistállóban indít. Jureňa komolytalannak tartja az ajánlatot, mivel állatorvosi lónak akarják beöltöztetni, pedig ő a vezérbika szerepében érezné magát jól.

Határozatok futószalagon

Az idei sikeren felbuzdulva a szlovák parlament folytatni kívánja a jelentős történelmi eseményekről szóló parlamenti határozatok gyakorlatát. A Beneš-dekrétumok után a honatyák határozatot fogadnak el a Borsóhajigálás Jánošík lába elé történelmi jelenetről, az 1968-as tiszacsernyői találkozóról és a černovái bújócskáról.

Senkit se diszkriminálnak

A közlekedési miniszter bejelentette, a tornaljai, osgyáni és fügei terelő utak után nem terveznek több útépítést Szlovákiában az ún. déli vonalon. A tervezett gyorsforgalmi út helyett kerékpárutakat építenek, egyrészt, hogy védjék a lakosság egészségét, másrészt, hogy azért ki lehessen sajátítani a tervezett útvonalakon fekvő földeket. Az érintett területek lakosságát ezen kívül gyalogösvények és szekérutak kiépítésével fogják kompenzálni.

Kánaán

A december 20-ról 21-ére virradó éjszaka Szlovákia is csatlakozott a schengeni övezethez. Ez alkalomból sok határátkelőnél tartottak ünnepséget, fáklyás felvonulást és polgármester-égetést. A medvei határbódék árnyékában egy diáklány éppen oda ért Petőfi Sándor versének szavalásával, hogy „itt van már a Kánaán”, amikor földrengető robaj hallatszott, ráadásul sztereóban. A szeizmológiai intézetből szerencsére azonnal jött a hír: csak Petőfi Sándor fordult meg a sírjában az egetverő hazugságra. Éjfélkor Segesváron és Barguzinban is hatos erősségű rengést mértek.

Mečiar malaca

Az óév utolsó napján a pozsonyi kormánypalotában találkozott a lelépő disznó és az érkező patkány. A disznót, tavalyi ajándékozási rohamához hasonlóan, Vladimír Mečiar terelte be, míg a patkány északról érkezett. A kínai horoszkóp szerint csak februárban kellett volna találkozniuk, ám a patkánynak sietős volt a dolog: újabb koreai befektetők érkeztek az országba, és első tettük az volt, hogy alágyújtottak a fazéknak. Többen nehezményezték, hogy a kormánykoalícióban nem két domináns állat foglal helyet, hanem három, ezért legalább egy varangyot is kellett volna hozni a találkozóra, de hát nem ez a lényeg, hanem a jóakarat.

Buék, ki merre lát.

(Forrásaink: Labanc Info, Maďar Táv Rinya, Sita-Sita Péntek)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?