Szondys gimnazisták Budapesten a magyar kultúra napján

Szondy György Gimnázium

2023. január 21–22-én a Rákóczi Szövetség 200 diákot hívott meg Budapestre, hogy együtt ünnepeljék meg a magyar kultúra napját és a Himnusz 200. évfordulóját – Kölcsey Ferenc műve ugyanis ezen a napon, 1823. január 22-én készült el. Az ipolysági Szondy György Gimnázium diákjait is meghívták, így egy viszonylag kis létszámú csapattal mi is elindultunk a magyar fővárosba a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola diákjaival.

A Budán lévő Hotel Budapestben nagyon szívélyesen fogadtak minket és egy erdélyi diákokból álló csoportot. Egy gyors, ízletes ebéd és egy röpke félórás kipakolás után elkezdődhetett a nap első programja: a Magyar Zene Házának meglátogatása. A Magyar Zene Háza hihetetlenül elképesztő, modern épület, 2022. január 22-én adták át. A kiállítás termeibe belépve mindenki kapott egy telefont és egy fejhallgatót, ezen keresztül hallgathattuk meg a kiállítás egyes elemeihez és témáihoz tartozó információkat és természetesen a zenéket is. Az ősmagyar zenétől kezdve a középkoron és a reneszánszon át haladva egészen a mai kor zenéjéig jutottunk el, így két órára igazi időutazókká váltunk. Az egész kiállítás interaktív, szóval egyáltalán nem volt probléma átérezni az egyes korok zenéjének hangulatát, sőt, szerintem sikerült teljesen elveszni bennük. Bátran ajánlom mindenkinek, családdal vagy barátokkal is garantált a jó hangulat.

Egy kiadós vacsora után meghallgathattuk dr. Vass Vilmos egyetemi docens és a Rákóczi Szövetség önkénteseinek előadásait a kreativitásról és a Rákóczi Szövetség működéséről, majd egy rövid kvízzel próbára is tették a tudásunkat. Fáradtan, de jó élményekkel érkeztünk vissza a szállodába.

Másnap délelőtt részt vettünk a vasárnapi szentmisén is, csak ezután tértünk vissza a szállodába egy utolsó ebédre, és indultunk el az Országház felé. A Magyar Országház Budapest valószínűleg leggyönyörűbb épülete, egyúttal a város egyik jelképe és a világ harmadik legnagyobb parlamentje. Nemcsak kívülről, belülről is megtekinthettük a neogótikus stílusban épült műremeket. Idegenvezetőnk sok új információval látott el bennünket, és még a Szent Koronát védő őrök váltását is megnézhettük.

Miután bejártuk az épület főbb részeit, és a lenyűgöző freskóktól kezdve a különböző szobrokig és hatalmas, színes üveggel díszített ablakokig mindent megcsodáltunk, beléphettünk az Országház felsőházi termébe. Itt először a Nemzeti Színház színészei örvendeztettek meg minket egy előadással, majd Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen szavaltuk el a magyar Himnuszt. A közös szavalást élőben közvetítette is a Duna TV! Ezt követően hazaindultunk. Sokunk szívesen maradt volna még egy kis ideig a fővárosban, de a hétvége sajnos véget ért.

Mindenki nevében mondhatom, valóban felejthetetlen két napon vagyunk túl. Rengeteg fénykép és videó készült kirándulásunk alatt, melyeket öröm lesz visszanézni.

Marczal Viktória, I. A

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!