Nemzetközi eTwinning szeminárium Albániában

eTwinning szeminárium Albániában

Az eTwinning Európa legnagyobb iskolai közössége, amely 2005-ben alakult. Szlovákiai tevékenységét az Európai Bizottság és a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának égisze alatt végzi. Az eTwinning az Erasmus+ európai oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram társfinanszírozásával működik, amelynek része.

Az eTwinning lehetővé teszi, hogy a különböző iskolatípusok tanárai és diákjai távolról kapcsolódjanak egymáshoz, biztonságos virtuális környezetben kommunikáljanak, partnerségeket alakítsanak ki, projekteken dolgozzanak, anyagokat és ötleteket osszanak meg, tanuljanak egymás jó példáiból és a projektek megvalósításából. Mindezen tevékenységek által így egy közös célt szolgáló közösséget hozzanak létre, hogy diákjaikat és tanulóikat szórakoztató és innovatív módon oktassák, hogy szakmai és személyes fejlődésükön dolgozzanak, és mindenekelőtt, hogy elsajátítsák, fejlesszék és terjesszék az oktatási folyamat kulcskompetenciáit, különösen a digitalizáció területén.

Az eTwinning különböző hazai és külföldi továbbképzéseken, szemináriumokon és konferenciákon való ingyenes részvételi lehetőséget kínál minden érdeklődő tanárnak. Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, Peternai Zsuzsanna a nagyszombati, verbói és pozsonyi kollégáival együtt március 27–30-án részt vett a „Szakképzési és középiskolai igazgatók közösen az Európai Iskolai Oktatási Platformon” című nemzetközi eTwinning szemináriumon Albániában.

ujszo

A konferencia előtti napon érkeztek Albániába, hogy a fővárosból a délközép-albániai Osum folyó jobb partján fekvő Berat történelmi városába utazhassanak, amely 2008-tól az UNESCO Világörökség része.

A konferencia megnyitó köszöntővel és bemutatkozással kezdődött: az összesen 54 résztvevő közül Szlovákia mellett Ausztria, Svédország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Bulgária és természetesen Albánia igazgatói és tanárai is képviseltették magukat. A bemutatkozást egy előadás követte Hogyan legyünk sikeres igazgatók címmel, majd a résztvevők különféle tevékenységekkel ismerkedhettek meg alaposabban.

A konferencia második napja csoportos műhelymunkával kezdődött, melyen a résztvevők a fenntartható fejlődési célokat vitatták meg. Ezt követően az igazgatók legjobb gyakorlatokról szóló előadásai következtek, amelyekből az oktatási vezetők inspirációt meríthettek.

ujszo

Peternai Zsuzsanna bemutatta iskolájukat és a diákjaikkal végzett eTwinning tevékenységeket. Az ebéd előtti utolsó rész az ESEP platformnak és a hálózatépítésnek volt szentelve. Az utolsó workshopon a résztvevők közösen gondolkodtak arról, milyen lehetőségekkel lehet motiválni a tanárkollégákat a projektmunkára. A napot a berati vár meglátogatásával és közös vacsorával zárták. A konferencia utolsó napja az IKT-eszközök projektekben és a tanításban való használatára összpontosított (google slides, jigsawpuzzle, kahoot, prezi).

A nemzetközi eTwinning szemináriumok és konferenciák nagyszerű lehetőséget nyújtanak a résztvevőknek nemcsak arra, hogy valami újat tanuljanak az oktatás területén, megismerkedjenek külföldi kollégákkal és a lehetséges jövőbeli partnerségek céljából hálózatot építsenek velük, hanem természetesen arra is, hogy érdekes és szép helyekre látogassanak el Európában.

Peternai Zsuzsanna, Pázmány Péter Gimnázium

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?