Erasmus+ program: Dublinba látogattunk

ujszo

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjainak 2016 óta lehetőségük van fejleszteni az angolnyelv-tudásukat egy többhetes szakmai gyakorlaton való részvétellel az Erasmus+ program révén. Az előző években Angliában, Máltán és Franciaországban vettünk részt szakmai gyakorlaton, ebben a tanévben pedig Írországba „tévedtünk”.

A kereskedelmi akadémia 3. és 4. osztályos diákjai 2022 őszén szakmai gyakorlatukat különböző tevékenységet folytató dublini magánvállalatoknál, illetve ügyvédi irodákban végezték.

A háromhetes gyakorlat alatt adminisztratív munkát végeztek, mint például a vállalat adatbázisának feltöltése, könyvelési feladatok ellátása, írásos és szóbeli kapcsolattartás a vállalat ügyfeleivel, megrendelések felvétele és lebonyolítása, leltározás.

Néhányan lehetőséget kaptak meghallgatni egy-egy bírósági tárgyalást és megismerkedni az ír jogrendszerrel, mások pedig a helyi ingatlanpiac működésébe kaptak betekintést. A szakmai készségek fejlesztése mellett a diákok tökéletesítették szaknyelvi angoltudásukat és tapasztalatot szereztek nemzetközi csapatmunkában is. Minden diák más-más munkahelyen dolgozott egy megbízott személy irányítása alatt.

Az idegen környezetben egyben önállóságukat is fejlesztették – mivel ír családoknál voltak elszállásolva, általában távol a munkahelyektől, meg kellett tanulniuk tájékozódni az ír fővárosban az okostelefonjukra hagyatkozva.

A családoknál szintén fejleszthették angoltudásukat, megismerkedhettek a helyi lakosok életmódjával és étkezési szokásaival. Az ír főváros, Dublin szokatlanul napos és meleg időjárással fogadott bennünket, de később az igazi arcát is megmutatta az ír időjárás – viharos szél és vízszintes eső formájában.

Ennek ellenére a hétvégéken sikerült számos érdekes helyre ellátogatnunk, mint például a Howth-félsziget világítótornya, ahol a nyílt tengert és az északi természetet csodálhattuk meg; a Trinity College Library – a világ egyik legrégebbi és legszebb könyvtára, ahol ámulatba ejtett bennünket a hatalmas tér telis-tele értékes könyvekkel; valamint a régészeti múzeum, a Phoenix park – a legnagyobb európai városi park, ahol szabadon sétáltunk a vadon élő állatok között.

A háromhetes szakmai gyakorlatról rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértünk haza.

Erasmus+ Projekt 2021-1-SK01-KA121-VET-000012769.

Andrea Hajabácsová mérnök, projektkoordinátor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!