Nyitra megye idén is támogatja a műemlékek védelmét, megóvását

Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 20. képviselő-testületi ülése.
Pártsajtó

2020. július 7. 17:01

A megyei önkormányzat döntése alapján 11 olyan műemlék felújítását támogatjuk, amelyek a megye déli járásaiban, a magyarok által lakott térségben találhatók. Ezek a következők: a komáromi erődrendszer IV. bástyájának korszerűsítésére 4500 €, a komáromi katolikus egyházközségnek a Szent András Bazilika beltéri felújítására 2500 €, a zselízi római katolikus egyházközségnek az Esterházy-kripta felújítására 4000 €, a százdi katolikus egyházközségnek a Szent Miklós-templomra 4500, Ógyallára, a Konkoly család kriptája és kápolnája, valamint a Feszty-kastély rendbehozatalára 4-4 ezer €, Komárom városnak a volt megyeháza felújítását célzó projektre 3000 €, a csúzi katolikus egyházközségnek a Szent Erzsébet-templomra 4000 €, Ipolyság városnak a történelmi vármegyeház (mai városháza) felújítására 4 ezer €, Alsópél községnek a Szent Mária-emlékoszlopra 2500 €, Vámosladány községnek a vízimalomra 4500 € megyei támogatást szavaztunk meg.

A további, idei megyei támogatásokat illetően a tényállás a következő: két hete ülésezett a Nyitra Megyei Tanács, amely elfogadta javaslatomat, hogy a megyei hivatal elektronikus levélben szólítsa meg a több mint 1.800 pályázó mindegyikét, válaszlevélben írják meg, hogy a külső körülményekre való tekintettel, megvalósítják-e a rendezvényt vagy a beruházást, amelyre a megyei támogatást kérték és mikor. A visszajelzések kiértékelése, elemzése még nem fejeződött be. Feltárjuk az így módosult pénzügyi igényeket és figyelembe vesszük majd a Covid-19 vírus okozta járvány további, várható fejleményeit. Az információk birtokában a megyei képviselő-testület végérvényesen augusztus 24-én dönti el a 2020. évre szóló megyei támogatásokat. Előreláthatólag, valamekkora összegben mégis támogatni fogja a megye az egészségügy és a szociális területen beérkezett pályázatok, beleértve az új támogatási séma alapján jegyzett pályázatokat vidéki körzeti orvosi rendelők megnyitására és felújítására. Továbbá a megyei LEADER pályázatok, valamint a rendelkezésre álló források és a beérkezett válaszlevelek, a megerősített igények függvényben a kultúra, a sport és az idegenforgalom területét.

A szakmai pályázati bizottság javaslatát a megyei önkormányzat megerősítette, ezzel a megyei önkormányzat a komáromi Duna Menti Múzeum élére újabb öt évre Csütörtöki Józsefet választotta. Kinevezése augusztus 1-től érvényes. A megyei testület újabb öt évre megválasztotta a régi-új igazgatónőt a Komáromi Művelődési Központ élére és meghatározott időre, a pályázat lezárásáig megerősítette posztján Mészáros Pétert, az ógyallai SOS szociális intézmény megbízott igazgatóját. Ugyanakkor nem választotta meg a komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatóját, valamint az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár igazgatóját. Mindkét esetben új pályázat lesz meghirdetve az igazgatói tisztségre.

A megyei önkormányzat javaslatot tett arra, hogy az érsekújvári Építészeti Szakközépiskola az oktatási tárcától elnyerje az építőipari szakképzési központ minősítést, amely országos szintű elismerés. Számos előnyt biztosíthat a középiskola számára a fejlesztések, a duális képzés, valamint a munkaerő-fejlesztés terén.

A lévai Barsi Múzeum – amely magába foglalja a lévai várat – esetében egy petíció borzolta a helyiek és a környékbeliek kedélyét. A kezdeményezők célja az intézmény élére újonnan kinevezett igazgató leváltása volt. A kezdeményezés kudarcot vallott, mert bár több mint 1.100-an támogatták, ám a térség megyei képviselői is utólag belátták: jobb lenne, ha tisztségében maradna az új igazgató. A megyei testület meghallgatta a petíciós bizottság képviselőjének hosszúra nyúlt indoklását, amelyből nem derült ki, miért is jött el a fenntartóhoz Nyitrára, petíciós kezdeményezésüknek mi is volt a célja. A megyei testület végül nem vette tudomásul a petícióban megfogalmazott célkitűzéseket, amelyek az idő előrehaladtával okafogyottá váltak.

 

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP képviselőcsoportjának elnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.