Görögország az EU legkorruptabb állama

Berlin |

<p>Görögország a leginkább korrupt ország az Európai Unióban (EU): a súlyos adósságválsággal küzdő uniós tagállam a fejlődő országok szintjére süllyedt a Transparency International (TI) szerdán Berlinben kiadott jelentése szerint.</p>

 

A nemzetközi civil szervezet felmérése alapján Görögországban drámai mértékben növekedett a korrupció az utóbbi egy évben. Az ország így a TI listáján a tavaly elfoglalt 80. helyről a 94. helyig süllyedt, amelyen Kolumbiával, Beninnel és Dzsibutival osztozik. A TI úgynevezett korrupcióérzékelési indexe (CPI) a vesztegetésnek a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. A mutató értéke 0 (teljes egészében korrupt) és 100 (nagyon átlátható) között mozoghat. A szervezet idén 174 országot állított rangsorba.    Az euróövezet tagállamai közül Görögország az egyetlen, amely a lista második felébe szorult. A zóna válsággal küszködő déli perifériáján Spanyolország és Portugália viszonylag jól áll, a 30., illetve a 33. helyet foglalja el. A hagyományosan igen korruptnak számító Olaszországban viszont tovább romlott a helyzet, az ország az egy évvel korábbi 69. helyről a 72. helyre csúszott.    Az EU egészét tekintve Görögország és Olaszország mellett Bulgária számít még kiemelkedően korruptnak, az unióhoz 2007-ben csatlakozott ország a 75. helyen áll a TI listáján.    Magyarország a tavalyi 54. helyről a 46. helyre zárkózott fel.Szlovákia a 62. helyen áll a 176 értékelt ország közül. Értékelése az 5. legrosszabb az EU-tagállomok sorában, és a legrosszabb a V4-es országok között. A TI szerint a legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland. A három ország holtversenyben végzett az első helyen. A lista végén, ugyancsak holtversenyben Afganisztán, Észak-Korea és Szomália áll. (MTI, TASR) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?