Klaus államfő egyeztet a temetésről Havel özvegyével

Prága |

<p>A ma hajnalban, 75 éves korában elhunyt Václav Havel egykori csehszlovák és cseh államfő temetéséről Václav Klaus államfő fog egyeztetni Dagmar Havlovával – erősítette meg a cseh Képviselőház elnöke, Miroslava Němcová.</p>

Havlová hétfőn látogat el az elnöki palotába.

A temetésre sajtóértesülések szerint december 23-án, pénteken fog sor kerülni. A volt államfő tetemét szerdán ravatalozzák fel a prágai várban.

A kegyeleti bizottságot Václav Klaus köztársasági elnök, Milan Štěch, a Szenátus, Miroslava Němcová, a Képviselőház elnöke, és Petr Nečas miniszterelnök alkotja.

A volt elnök halála kapcsán a Madá Fronta DNES című napilap rendkívüli kiadást jelentetett meg, mely 17.30-tól érhető el iPadon és iPhone-on, a cseh fővárosban, Brünnben, Liberecben, Hradec Královéban, Pardubicében és Plzeňben pedig rikkancsok osztogatták a járókelőknek, ingyenesen.

Dominik Duka érsek felhívása nyomán 18 órakor az egész ország katolikus templomaiban harangoztak Havel emlékére.

A cseh városok utcáin spontán gyülekeznek az emberek, és gyertyákat gyújtanak. Prágában a Hradzsin előtt, a Vencel téren és a Národní třídán is gyertyák százai égnek. A Moldva partján tábortüzek lobognak, helyenként a cseh himnuszt éneklik. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?