Izraelben a magánvállalatok jelentős része is csatlakozott a szakszervezeti sztrájkhoz

izraeli-palesztin konfliktus

Izraelben a magánvállalatok jelentős része csatlakozott a szakszervezeti sztrájkhoz, melyet a Hisztadrut szakszervezet elnöke a vasárnap esti tel-avivi tüntetésen hirdetett meg, hogy a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok hazahozatalát követeljék.

Csatlakozott a Big, az Ofer, a G nevű bevásárlóközpont-hálózat és a Sarona Market Tel-Avivban, az Azrieli-csoport viszont az egyes üzletekre bízza, hogy kinyitnak-e a a sztrájk napján. 

A munkabeszüntetés mellett döntöttek a bankok, a minisztériumok és számos high-tech cég, a Dan Hotels hálózat pedig bejelentette, hogy bezárja foglalási központját. A kétszáz legnagyobb izraeli vállalkozást tartalmazó üzleti fórum cégszövetség tagjai szintén közölték, hogy nem veszik fel hétfőn a munkát. 

„Felszólítottuk a kormányt, hogy állapodjon meg a túszok hazahozataláról, de nem történt semmi. Ma szintet lépünk a harcban” – jelentette ki a Harel Vízel, a csoporthoz tartozó Fox nevű üzletlánc vezetője.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren a sztrájk meghirdetése után hosszú sorok alakultak ki, a Hisztadrut szerint felfüggesztették a felszállásokat, de a légitársaságok és a repülőtéri hatóság szerint jelenleg csak késésekről van szó, mert reggel 8-tól 10 óráig nem indultak gépek, és az alkalmazottak nem foglalkoztak a poggyászokkal. Az érkezések egyelőre zavartalanok. A reptéri sztrájk délelőtt tízkor véget ért. 

A pedagógus szakszervezet az óvodák bezárásáról döntött, az iskolák részben működnek 11.45-ig. A középiskolák bérviták miatt már vasárnap sem kezdték meg a tanítást, és a kutató egyetemek, valamint a Reichman magánegyetem és szinte minden főiskola és más felsőoktatási intézmény is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. 

A helyi önkormányzatok egy része nem sztrájkol, de nem dolgoznak olyan nagyobb városokban, mint Tel-Aviv, Haifa. Zárva vannak a kikötők, és a kórházak szombati munkarend szerint működnek. 

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére a pénzügyminisztérium a sztrájk megtiltását kérte a munkaügyi bírósághoz benyújtott petícióban. 

A kérelem szerint a munkabeszüntetést minden előzetes értesítés nélkül, jogszerű munkaügyi vita bejelentése nélkül hirdették meg azzal a céllal, hogy megváltoztassák az izraeli kormány politikáját az elrabolt túszok ügyében, és annak szerintük nincs köze a joghoz és a munkához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?