SaS: Susko és Šimkovičová a koalíció szégyene

grohling k

Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter a koalíció szégyene. Ezt Branislav Gröhling, az SaS elnöke jelentette ki a sajtótájékoztatóján, miután nem sikerült megnyitni a két miniszter leváltásáról szóló két rendkívüli ülést.

„A koalíció megvédte két miniszterét, Suskót és Šimkovičovát, akik szégyent hoztak erre a kormányra” – mondta Gröhling. Mária Kolíková (SaS) képviselő hangsúlyozta, hogy az ellenzék főleg azért nyújtotta be Susko ellen a bizalmatlansági indítványt, mert módosította a Büntető törvénykönyvet. „Az elkövetők oldalára állt, legfőképp azok oldalára, akik a Smerhez állnak közel” – közölte azt is hozzátéve, hogy a módosítást anélkül fogadták el, hogy megvizsgálták volna a következményeit. Szerinte az emberek féltik a vagyonukat. A módosítás úgy van beállítva, hogy szabad utat adjon a bűnözésnek és a lopásnak.

A képviselő szerint megtévesztő olyan álca mögé bújni, mely szerint Dušan Kováčik volt különleges ügyész ügye hasonlít a korábbi esetekhez. Kolíková azt mondta, hogy igazságügyi miniszterként ő is döntött elítélt személyek szabadlábra helyezéséről. „Ezek olyan esetek voltak, ahol a büntetéseket technikailag rosszul számították ki” – magyarázta.

Az SaS szerint Šimkovičovának sosem lett volna szabad miniszternek lennie, hiszen az adott funkció betöltéséhez nincs semmilyen képzettsége. René Parák, az SaS tagja megállapította: a miniszter nem veszi figyelembe a kultúrán belüli alapvető szabályokat, és megbontja a kulturális intézmények stabilitását, amikor leváltja az ezek vezetésével megbízott szakembereket, és kétes személyeket ültet a helyükre. Szerinte az a fenyegetés is reális veszély, hogy ha a kultúra területén valaki kritikus hangon szólal meg, az elveszíti állását.

A parlament kedden nem tudta megnyitni a Šimkovičová és Susko leváltásáról szóló ülést. Nem volt jelen elég képviselő. A két indítványról szerdán ismét megpróbálnak tárgyalni. Mindkét miniszter azt állítja, hogy törvényesen járt el. A leváltásukra nem lát okot Robert Fico (Smer) kormányfő sem.

Gröhling azzal kapcsolatban is kifejtette véleményét, hogy a koalíció el akarja távolítani Michal Šimečkát (PS) a parlament alelnöki posztjáról. Ha ez sikerül nekik, az SaS vezetője azt fogja javasolni ellenzéki kollégáinak, hogy az ellenzéki képviselők minden bizottságban mondjanak le az összes elnöki és alelnöki posztjukról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?