Észak-Korea állítása szerint sikeres rakétatesztet hajtott végre

Észak-Korea sikeresen hajtott végre több robbanófejjel ellátott rakéták teljesítményének ellenőrzésére irányuló tesztkilövést – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön.

Az állítás ellentétes a dél-koreai és az amerikai hadsereg szerdai bejelentésével. A két ország megfigyelései szerint a rakéta már a levegőben felrobbant, így Phenjan rakétakilövési kísérlete meghiúsult.

A KCNA közlése szerint azonban a szerdai kísérlet során Észak-Korea rakétakilövésekért felelős szervezete "a különálló robbanófejek szeparálásáért és irányításáért végrehajtott tesztjét sikeresen kivitelezte".

Phenjan tesztjének célja a MIRV technológia képességének bebiztosítása volt, ami lehetővé teszi, hogy egy rakéta segítségével több, egymástól függetlenül mozgó robbanófejjel különböző célpontokat érhessenek el. A MIRV technológia fejlesztése Észak-Korea 2021-ben indított ötéves tervének része.

A három robbanófejet sikeresen a különálló célpontok felé irányították, a rakétáról leválasztott csali pedig a légelhárító radar szerint hatékonynak bizonyult - tette hozzá a KCNA.

Szöul korábban azt jelezte, hogy Phenjan nagy valószínűséggel hiperszonikus rakétát lőtt ki, ám Észak-Korea közleménye szerint a tesztkilövésben egy "középhatótávolságú, szilárdüzemanyag-meghajtású ballisztikus rakétát vetettek be".

A dél-koreai vezérkar szóvivője sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Phenjan állítása a sikeres tesztkilövésről "csupán megtévesztés és túlzás", a KCNA által közölt képek pedig nagy valószínűséggel vagy manipuláltak, vagy egy korábbi kilövésről készültek.

Dél-Korea és az Egyesült Államok is elítélték Észak-Korea cselekedetét, amellyel megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?