Foci-Eb: Bajramié az első hely a leggyorsabban gólokat szerzők Eb-örökranglistáján

Nedim Bajrami

A labdarúgó Európa-bajnokságok históriájában az albán Nedim Bajrami ugrott az élre a leggyorsabb gólokat szerzők örökranglistáján azzal, hogy már a 23. másodpercben betalált az olaszok ellen a németországi Eb szombati mérkőzésén – írta az IFFHS vasárnapi összefoglalójában.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet emlékeztetett rá, hogy a kontinensviadalokat tekintve a korábbi rekord az orosz Dmitrij Kiricsenkóé volt, aki 67 másodperc elteltével vette be a görögök kapuját 2004-ben, csoportmeccsen. Az olaszok ellen nagy tornákon szerzett villámgyors gólok lajstromát pedig a francia Bernard Lacombe vezette, aki 31 másodperccel a kezdés után volt eredményes az 1978-as világbajnokság csoportmérkőzésén. Az IFFHS kiemelte, hogy a szombati találkozót 2–1-re nyerő Olaszország 2016 óta sorozatban immár tízedik Eb-fellépésén őrizte meg veretlenségét.

A szervezet értékelésében kitért Svájc Magyarország felett aratott 3–1-es sikerére is, megemlítve, hogy a győztes megismételte eddigi legjobb Eb-diadalát: 2021-ben ugyancsak 3–1-re nyert Törökországgal szemben. Egyszersmind a svájciak legutóbbi 15 Európa-bajnoki meccsük közül csupán egyet veszítettek el, hét döntetlen mellett a magyarok elleni volt a hetedik győzelmük. Magyarország Eb-rajtos mérlege ugyanakkor tovább romlott: az eddigi öt kontinensbajnoki szereplését tekintve negyedszer kezdett a gárda vereséggel. Az összefoglalóban helyet kapott még az a statisztikai adat, hogy a szombati magyar gólt jegyző Varga Barnabás legutóbbi tíz válogatott fellépésén hetedszer volt eredményes.

A Spanyolország-Horvátország (3–0) összecsapás érdekességeként az értékelés azt említette, hogy a mérkőzést nyerő ibériaiak először maradtak alul a labdabirtoklást illetően (47 százalék–53 százalék) a 2014 novemberi, Németország elleni hazai barátságos mérkőzés (0–1) óta. Ezt követően a La Roja sorozatban 111 meccset játszott úgy, hogy azon minden riválisánál nagyobb arányban volt nála a labda.

A három gól egyikét jegyző Álvaro Morata lett az első spanyol játékos, aki három Európa-bajnokságon is eredményes tudott lenni. Morata hét találatnál jár, nálánál többet csak a – mostani Eb-n is szereplő – portugál Cristiano Ronaldo (14) és a korábbi francia sztár, Michel Platini (9) szerzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?