Danko a szlovák Fidesszel győzné le a liberálisokat

Balról Andrej Danko (SNS), jobbról Szijjártó Péter (Fidesz) (Fotó: Andrej Danko Facebook)
Budapest/Pozsony |

A legutóbbi parlamenti választásokon csúnyán leszerepelt, és több korrupciós botrányban is érintett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a magyarországi Fidesz példáját követve próbál meg visszatalálni a nagypolitikába.

A Hídhoz hasonlóan az SNS-nek sem tett jót, hogy az előző választási időszakban azzal a Smerrel volt egy kormányban, amelynek a jelöltjeit az elmúlt időszakban sorra vette őrizetbe a rendőrség. A Hídhoz hasonlóan a legutóbbi választásokon már a parlamentbe sem került be, és a népszerűsége azóta sem nőtt. A Focus legutóbbi felmérése szerint a választók 3,4 százaléka támogatja, az utóbbi időben ráadásul bizonyos büntetőeljárások miatt került a sajtó figyelmének a homlokterébe. Egy bírói végzés szerint a közelmúltban az SNS jelöltje által irányított Szlovák Földalap több százezer eurós kenőpénz fejében értékes földterületeket játszott át ingatlanfejlesztőknek. Mindezt kárpótlási eljárásnak álcázták.

Az SNS elnöke, Andrej Danko ennek ellenére továbbra sem adja fel a politikusi ambícióit. E hét elején Budapestre látogatott, ahol Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter fogadta. A küszöbön álló Labdarúgó Európa Bajnokság alkalmával Danko egy futball-labdát ajándékozott a magyar tárcavezetőnek. Az SNS elnöke az esemény után egy videóüzenetet tett közzé, amelyben arról beszél, mennyire csodálja a Fidesz elnökét, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és abbéli reményét fejezi ki, hogy a jelenlegi szlovák ellenzék egy Fideszhez hasonló politikai erőt tud létrehozni. „Hogy legyőzzük az összes liberálist” – tette hozzá a nacionalista párt elnöke.

Danko bízik benne, hogy a jelenlegi szlovák ellenzék képes lesz koalíciós tárgyalásokat folytatni. „Különösképpen remélem, hogy Pellegrini úr nem fog két kapura játszani, és tudatosítja, hogy a politikai pártoknak egy olyan erős szövetségét kell létrehoznunk, mint amilyet Magyarországon megalkottak” – mondta a magyar kormánypártokra utalva. Danko később a közösségi oldalán azt írta, hogy Szijjártóval a Szputnyik V-vakcinával kapcsolatos tapasztalatokról, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről és Denis Manturov orosz gazdasági tárcavezetőről is beszéltek. Utóbbi két orosz politikust az SNS elnöke a magyar külügyminiszterrel közös barátainak nevezte.

Szijjártó pedig szintén a közösségi oldalán szólt elismerően a szlovák nemzetiek vezetőjéről. „Andrej Danko, Magyarország jó barátja, a szlovák parlament elnökeként nagyon sokat tett a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséért” – írta a magyar külügyminiszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?