Elgyalogolt a füleki állócsillag

Szikora

Közel két évvel ezelőtt még a gombaszögi nyári táborban gyalogolt. Tán utoljára. Nem úgy, mint a sok fiatal az egyes sátrak között, Szikora Pál (1952–2021) a versenyszerű gyaloglást népszerűsítve felhúzta féltve őrzött sportcipőjét, és bemutatta lépésekre lebontva a teljes mozdulatsort, majd a gyalogló versenyzők furcsa testmozgását követve elrobogott a jelenlévő nézők előtt. Felszabadultan és boldogan.

Különszámával nagy tetszést aratott. Alig sikerült visszacsalogatnom a beszélgetés folytatására, mert a sok közül ő is az egyik vendége volt a tábornak. Ha tudtam volna, hogy utoljára találkozunk, hagyom, hadd élvezze tovább, amíg akarja, a kedvelt gyaloglást.

De nem tudtam, így ahelyett, hogy megint egy jót beszélgetnénk a sport hétköznapjairól, az atlétikától kezdve a fociig, már nem hallhatom sajátos hanglejtéssel, palócosan kiejtett megfontolt mondatait. Mert elgyalogolt, itt hagyott minket, a sportbarátokat, családját, mindenkit, aki emlékezik nagy gyaloglói tetteire. Ő volt a füleki állócsillaga a csehszlovák gyaloglásnak. Versenyezni soha nem láttam, csak pályafutása végén ismertem meg, amikor már túl járt a negyvenen. Így én is csak tőle meg sportlexikonok mélyéről előhalászva ismertem meg sportpályafutását, bőségesen, de nem teljesen. És Pali mindig készségesen beszélt, nem hagyva ki a kínos eseteket, kedves történeteket sem. Számos Új Szó-s, vasárnapos interjú őrzi találkozásaink emlékét.

Nemegyszer elmondta, nem volt ugyan olimpiai bajnok, de volt neve a gyaloglásban. A múlt század nyolcvanas éveiben időeredményeivel tíz éven át tartozott az 50 kilométeres táv világnagyságai közé. 28 évig volt válogatott gyalogló, 50 km-en öt évig nem kapott ki Csehszlovákiában. Két olimpián gyalogolt, mindkétszer ebben a számban: Szöulban 1988-ban a 10., Barcelonában 1992-ban a 27. helyen végzett. Emellett három világbajnokság és két kontinensviadal fért bele sportolói pályafutásába. Meg rengeteg más.

A gyaloglásnak született, semmit nem kellett belőle tanulnia, ő fiatal korától ismerte minden fortélyát. S amikor élversenyző lett, még nagyobb szárnyakat kapott. Taposta a kilométereket mindenhol, ahol megfordult. A furfang sem hagyta cserben. Mikor még kassai versenyző volt, két edzésnaplót vezetett, egyet a válogatott edzőjének, egyet meg magának. A valós az ővé volt, a másik az edző megtévesztésére szolgált. Aztán eljött a bajnokság, és faképnél hagyta a elitcsoportként kezelt duklásokat, és nagy vihart keltve a honi atlétikában ő utazhatott a legelső világbajnokságra, 1983-ban Helsinkibe. Nem kívánkozott a Duklába, aztán mégis ott érte el legnagyobb sporteredményeit.

Palinak nem sikerült mindig a siker közelébe férkőznie, de szerényen elviselte azt, ami neki jutott. Mikor egyik írásomban megemlítettem, hogy két fia már kiröppent a családi fészekből, szüleik pedig örömmel várják őket haza, mint annak idején a fiúk apjukat, aki versenyzői évei alatt akár több hétre is eltűnt az elkerülhetetlen edzőtáborba, olvasása közben elérzékenyült. Legközelebbi találkozásunkkor elárulta, hogy elsírta magát. Most meg mi birkózunk a könnyeinkkel. Csak már nem mondhatom el neki, hogy miért. Elgyalogolt a maga örökös 50 kilométerére.

Pali, a táv közben, majd a célban is, nyugodjál békében!

 

Szikora Pál temetése 2021. május 25-én, kedden 16 órakor lesz a füleki temetőben.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?