Fél kilométer hosszú átcsúszópályát nyitottak meg Gombaszögön

A kötélpályát a vülgy gyönyörű környezetében építették meg
Szalóc/Gombaszög |

Néhány nappal ezelőtt kerítettek sort annak a gombaszögi zipline-nak, vagyis az átcsúszópályának az ünnepélyes megnyitására, mely a közel 500 méteres hosszával az ország második leghosszabb ilyen típusú kötélpályájává és a gömöri régió első ilyen attrakciójává vált.

A Szalóc település melletti Gombaszögi Nyári Tábornak helyet adó területen múlt hét péntektől egy közel 500 méter hosszú átcsúszópályával is várják a térségbe érkező látogatókat. A kötélpályával és a közelében található, nemrégiben felújított Andrássy kúriával, a benne létrehozott Kincs van ott elásva névre keresztelt állandó tárlattal, valamint az ott készülő szálláshelyekkel azt szeretnék elérni az érintett felek, hogy az ide látogató turisták hosszabb ideig maradjanak Gombaszögön. A kempinget az egykori kolostor területével összekötő kötélpálya átadása után Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat kihangsúlyozta, hogy a megyében létrehozott turisztikai újdonságokkal a kassai régiót is világszínvonalúvá teszik. 

„A gombaszögi átcsúszópálya is bizonyíték arra, hogy nem csak a szép látnivalók, hanem különösen az élmények régiója vagyunk. Örülök, hogy ezt az élményelemet most Rozsnyó közelébe is elhozhattuk, amelynek természeti és kulturális gazdagsága nagy lehetőségeket rejt magában, hogy még több látogatót vonzzon. A kötélpálya megépítésével, amelyet a Terra Incognita támogatási program keretében 200 000 euróval támogattunk, a néhány évvel ezelőtt még pusztulófélben lévő terület felkerült a megye kötelezően látogatandó helyeinek turisztikai térképére” 

– mondta a megyeelnök. 

zipline

A tervezettnél rövidebb lett 

A terület fejlesztéséről, felújításáról és folyamatos fejlesztéséről 2016 óta a Gombaszög Fejlesztéséért Polgári Társulás gondoskodik, mely a kötélpálya mellett a 14. századi pálos kolostor romjait és a közeli harangtornyot is gondozza, mely egyrészt kilátóként is működik. 

„A kötélpálya a nehéz időszak és az építőanyagok növekvő árával kapcsolatos változások ellenére sikeresen elkészült. A tervezett 750 méteres egymegállós pályát 500 méterre kellett csökkentenünk, és a kötélpályának szánt eredeti három torony helyett csak két tornyot kellett építenünk. A projekt módosítása ellenére egy teljesen egyedi beruházásról beszélünk a régióban, és távolról nézve a szerkezet látványa az eredeti terveknek megfelelően megmaradt. A kötélpálya összköltsége végül 300 ezer euró volt. Örülünk, hogy teljesítettük a kitűzött célt, azaz, hogy eredeti turisztikai attrakciókkal vonzó környezetet teremtsünk az ide látogatók számára” 

– mondta Orosz Örs, a polgári társulás elnöke, aki a kötélpálya elindításával abban bízik, hogy a szerkezet karbantartásával és az üzemeltetésével legalább két új munkahelyet teremtenek. A felül említett látnivalók mellett a terület legkeresettebb látványossága a Gombaszögi barlang, mely az UNESCO világörökség része, de ugyancsak sok ide érkező turista a most még zárva lévő krasznahorkai várhoz, a Krasznahorkai-barlanghoz, a Berzétei-sziklákhoz, vagy a Szilicei-jégbarlanghoz indul tovább. A gombaszögi tábor területéhez tartozik a gombaszögi kemping is, mely egy kisebb medencével, házikókkal és különféle kültéri elemekkel rendelkezik. A területen 17 lakókocsi és akár 100 sátor is elfér, amelyeket az évente megrendezésre kerülő, gazdag múlttal rendelkező Gombaszögi Nyári Tábor látogató is igénybe vesznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?