Az amerikai felnőttek fele már megkapta az oltás első dózisát

koronavírus Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint vasárnapig nagyjából 130 millió 18 éven felüli amerikait oltottak be az első adaggal, ami a felnőtt lakosság 50,4 százalékát jelenti. Ennek a korosztálynak a 32,5 százaléka – mintegy 84 millió ember – már a teljes védettséget biztosító második dózist is megkapta.

Naponta több mint 3 millió oltást adnak be. A CDC adatai szerint a Pfizer/BionTech-vakcinából 109 milliót, a Modernából 92 milliót, az időközben felfüggesztett Johnson&Johnson-vakcinából pedig 7,9 millió adagot használtak fel eddig.

Az oltókampány sikere ellenére Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a járványhelyzet még mindig „ingatag” az országban. Naponta átlagosan 60 ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, és ez a helyzet a szakértő szerint nem maradhat így.

Fauci közölte: péntekig várhatóan kiderül, hogy folytathatják-e az oltást a Johnson&Johnson oltóanyagával, amelynek használatát azt követően függesztették fel, hogy több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Fauci hangsúlyozta, hogy „rendkívül ritka” mellékhatásról van szó, és ő személy szerint arra számít, hogy korlátozásokkal újra tudják majd használni a cégcsoport egyik vállalata, a belgiumi Janssen által kifejlesztett vakcinát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?