Brady a Kalózokkal is csúcsra ért

Tom Brady

A várakozásokkal ellentétben a Tampa Bay Buccaneers könnyedén győzte le a címvédő Kansas City Chiefst 31:9-re a tengerentúli profi amerikaifutball-liga nagydöntőjében, az 55. Super Bowlon. 
 

A fogadóirodák és a szakértők is a Kansast tartották a nagydöntő esélyesének. Ami nem csoda, hiszen a tavalyi Super Bowl legértékesebb játékosa, az irányító Patrick Mahomes és támadósora az egész szezonban ellenállhatatlanul játszott, csupán egy mérkőzést vesztettek el, de akkor is termeltek 32 pontot. Ám a Tampa Bay védőfala a minimumot sem engedélyezte a döntőben Mahomeséknak, a Kansas egyetlen touchdownt sem tudott szerezni, csupán három mezőnygólra futotta az erejéből. Ez azért is óriási tett, mert mióta Mahomes az NFL-ben szerepel (2017), egyszer sem veszített egynél több labdabirtoklással. Legutóbb az egyetemen történt meg vele az, hogy nem volt esélye egyenlíteni a meccs végén, 2016 novemberében a Texas Tech irányítójaként szenvedett 66:10-es vereséget az Iowa State-től. 

A Tampa Bay védősora óriási nyomást fejtett ki rá, aminek következtében háromszor vitték földre, és kétszer passzolt ellenfélnek. 

Tyreek Hill és Travis Kelce az egész meccsen láthatatlanok voltak, és ahogy a döntő előtti felvezetőnkben megírtuk, a Kansas csapatában nincs olyan játékos, aki igazán a helyükre tudna lépni, ha a két sztárnak rossz napja van vagy jól fogja őket az ellenfél védelme.

A másik oldalon viszont Tom Brady mögött igazi csapatmunka volt. A 43 éves irányító 29 kísérletéből 21-szer sikeresen passzolt, és ebből 3 touchdownt ért. A háromból kettő pedig a régi harcostársnak, Rob Gronkowskinak ment, akivel a New Englandben is együtt játszottak. Az elkapó Antonio Brown is összehozott egy TD-t, és a két wide receivernek, Mike Evansnek és Chris Godwinnak is volt 3 elkapása, így jól osztották meg az ellenfél figyelmét

„Visszatérünk”

„Óriási kihívás volt, de a védelem állta a sarat. A döntőn Patet (Mahomes) kellett megállítani, aki egy elképesztő játékos, előtte pedig a liga MVP-je, Aaron (Rodgers) volt az ellenfél. Hihetetlenül játszott a védelem két ilyen kaliberű ellenfél ellen, aztán ott volt még Drew (Brees), aki ellen szintén jól teljesítettek. Felnőttek a feladathoz, amire nagy szükségünk volt, mivel extrém tehetséges támadósorok ellen játszottunk. Nagyon örülök, hogy így összejött minden – dicsérte csapata védelmét Brady. – Bajnokok lettünk, és ezt már soha senki nem veheti el tőlünk. Visszatérünk jövőre is, de ezt már úgyis tudjátok.” A visszatérést Rob Gronkowski és a Tampa edzője, a 68 éves Bruce Arians is megerősítette.

Mahomes is megszólalt az elveszített döntő után. „A pálya mindkét oldalán, védekezésben és támadásban is jobbak voltak nálunk, gratulációt érdemelnek. Nem foghatjuk a vereséget a múlt heti sérülésekre, a futball ilyen sport, mindenre fel kell készülnöd. Természetesen nyerni szerettünk volna, és csalódott vagyok, de tovább kell lépnünk, hogy újra visszatérhessünk.”

Brady rekordjai

Brady hetedik bajnoki címét gyűjtötte be, ő az egyetlen, akinek két csapattal is sikerült magasba emelni a Vince Lombardi-trófeát (a Tampa Bay másodszor nyerte meg a bajnokságot a története során). Ennyi senki másnak sincs, sőt, semmilyen NFL-csapat sem szerzett ennyi bajnoki címet. A Tampa Bay irányítóját a döntő legértékesebb játékosának (MVP) választották, karrierjében már ötödször. Ez abszolút rekord. Ahogy az is, hogy ez volt az irányító 10. döntője, ráadásul ő a legidősebb játékos, aki nagydöntőben szerepelt. A korábbi rekordot Matt Stover, a Colts 42 éves kickere tartotta. A passzolt TD-k számát tekintve is ő az abszolút csúcstartó, a 10 döntőben 21 TD-t passzolt. A második Joe Montanának 11 van. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?