Az Összefogás sajtóközleménye

osszefogas

Az Összefogás sajtóközleménye.

A tegnapi Most-Híd által nyilvánosságra hozott felmérés arra késztetett bennünket, hogy választ adjunk az egyre kirívóbb problémára: míg az emberek közt járva, a szociális hálókon, a kommentekben, a többi párt szociális halójával összevetve jól látható növekedő támogatottságunk - ami a megújulást szorgalmazó népakarat lenyomata - addig sokan használhatatlan felmérésekre hivatkozva próbálják ezt elvitatni.

Mivel tárgyalópartnereink az erőviszonyokat a magyarok számára hagyományosan téves felmérések alapján ítélik meg, (a 80-100 fős mintákon végzett elmérések nem reprezentatívak), s mivel külön az Összefogást egyáltalán nem (vagy esetleg Spolupatričnosť néven) vetik fel e kérdezőbiztosok, az alábbiakban nyilvánosságra hozzuk az egyébként belső használatra készült nem hivatalos, de az eddigi forrásoknál sokkal pontosabb, DECEMBER ELSŐ HETÉBEN végzett telefonos felmérésünk adatait.

A területileg, korosztály és nem alapján hozzávetőlegesen reprezentatív országos minta összes érvényes 1076 válaszadója a magyar nyelvet napi szinten használónak vallotta magát, a kérdéseket mindenki magyar nyelven kapta és válaszolta meg, a pártválasztásnál felsorolásból lehetett választaniuk.

A megkérdezettek 66%-a deklarálta, hogy részt venne a parlamenti választásokon.

A magyarok 8,6%-os statisztikai részarányát figyelembe véve az egyes pártok és pártcsoportok az alábbi választási eredményeket érnék el, ha a választási részvétel azonos lenne a szlovák anyanyelvű lakosság körében is:

Ha a pártok teljes összefogásban indulnának:
Összefogás-MKP-Híd 5,5%
más (szlovák) pártra 1,8%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 1,1%

Összefogás-MKP 5,1%
más (szlovák) pártra 2,6%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 0,2%
nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 0,5%

MKP-Híd 2,8%
más (szlovák) pártra 2,3%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 1,6%
nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 1,9%

Ha a pártok önállóan indulnának:
Összefogás 1,3%
MKP 2,4%
Híd 0,6%
szlovák pártra 2,6%
Nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 1,5%

Mivel a felmérésben nem jelennek meg a szlovákul beszélő Most-Híd szavazók, a fenti számok némileg magasabbak. A felmérésből kiderül, hogy a választási preferenciák alapján az új párt döntéshozatali aránya (a magyarok között) 3:2:1 (MKP-Összefogás-Híd)

A felmérés elsődleges célja egy esetleges előválasztás támogatottságának a felmérése volt. Ezzel kapcsolatban az alábbi adatokat tesszük közzé:

A parlamenti választáson részt venni kívánók 76%-a szeretne részt venni egy szlovákiai magyar előválasztásban, ahol eldöntheti, melyik párt milyen súllyal vegyen részt a leendő egységes magyar párt döntéshozatalában,

Az előválasztáson részt venni kívánók közül 63% érzi úgy, hogy ha egyetlen pártra szavazhat, akkor jogos beleszólást kapnia a párt elnökének kiválasztásába is.

Mivel az Összefogás mozgalom támogatottsága a hagyományosan használhatatlan országos felmérésekben is növekvő tendenciát mutat és a mindennapi életben és a szociális hálón is érezzük magunk mögött az erős támogatást, biztosak vagyunk benne, hogy helyes irányban haladunk. Ugyanakkor az is egyértelmű a felmérésekből, hogy egyik párt sem képes ma egyedül megugorni az 5%-os parlamenti küszöböt.

Az is nyilvánvaló, hogy kétpárti megegyezés sem tud bejutni a parlamentbe, sőt az is világos, hogy a hármas összefogás 5,5%-os eredménye is a hibahatárokon belül fekszik, ezért tudatosítjuk, hogy kemény munka vár ránk az elkövetkező években, hogy megszerezzük a csalódott választók bizalmát. A felmérés tanulsága, hogy élénk az érdeklődés az előválasztás iránt, aminek elsősorban a választók bizalmának visszaszerzésében, emellett mobilizációs hatása lehet és egybe lehetne kötni az új párt alapítására szolgáló aláírásgyűjtéssel is.

E célból kidolgozzuk a szlovákiai magyar előválasztás lehetséges mechanizmusát, hogy pártpaktumok helyett a választóra bízhassuk a döntést az új párt összetételéről és akár annak elnökéről.

Az előválasztásról nyílt tárgyalásokat kezdeményezünk mindenkivel, aki hajlandó alternatívaként tekinteni az előválasztásra, nem csak a pártok közt, és az egyes pártokon belül fogjuk keresni a támogatókat, de megnyitjuk a kapukat a társadalmi szervezetek irányába, akik színesebbé, árnyaltabbá és hitelesebbé tehetik a jövő felvidéki politikáját.

Hogy megelőzzük a kérdéseket, hogy egy drága, de magyarokat mérni bizonyítottan képtelen ügynökség neve hiányzik e sorok alól, hozzátesszük, hogy inkább nem fizettünk ki 14.000 eurót feleslegesen, mert annyi pénzt jobb célokra is ki lehet használni. A tavalyi ASA-felmérésünket vagy kritizálta, vagy említés nélkül hagyta a média nagy része, pedig a felmérések közül a legközelebb volt nem csak a választási eredménykehez, de a karikázások előrejelzésében is. Ahogyan a fentebb részletezett felmérést, azt is szigorúan magyarul beszélő és magyarul válaszoló emberekkel végeztük.

2020. 12. 18.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?