Kollár főiskolája szerint a diplomamunka megvédése a törvénnyel összhangban zajlott

Boris Kollár

Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnök államvizsgája, a diplomamunka megvédését is beleértve, a főiskolákról szóló törvény követelményeivel összhangban zajlott. Ezt Jozef Minďaš közölte a Szakolcai Közép-európai Főiskola (SEVŠ) állásfoglalásában, amelyet a TASR-nek továbbított. A vizsgabizottság szerinte a törvénnyel összhangban döntött, és ezt a bizottság tagjai az aláírásukkal igazolták.

Minďaš szerint a bizottság minden érvényben lévő dokumentumot figyelembe vett az értékeléskor, és ebbe az eredetiségvizsgálat is beletartozott, melynek szakmai felelőse az Oktatásügyi Minisztérium. Ezenkívül a munka megvédésének a menete és a vizsgatárgyak teljesítése is az értékelés részéhez tartozott. „A vizsgabizottság döntésének megkérdőjelezését ebből következően a főiskolákról szóló törvény lényegének a megkérdőjelezéseként értelmezzük” – magyarázta.

Minďaš azt állítja, hogy a diplomamunka értékelésének fő szempontja az empirikus résznek, illetve a munka céljainak a teljesítése, melyek az értékelés 50 százalékát alkotják. „Boris Kollár diplomamunkájában az eredmények tárgyalása alkotja a legfontosabb részt, amely a szerző eredeti alkotása (ez elsősorban a 37-51. oldalakat érinti), melynek tartalma nem része az eredetiségvizsgálatról szóló jelentésnek. Ez egyértelműen igazolja, hogy a szerző önállóan írta ezt a részt, és hogy teljesíti a munka elvárt céljait is” – magyarázta.

A főiskolákról szóló törvény szerint az Oktatásügyi Minisztérium kezeli a záródolgozatok központi nyilvántartását. „Az eredetiségvizsgálatról szóló jelentésért tehát az Oktatásügyi Minisztáriumot terheli a felelősség, nem pedig a főiskolát” tette hozzá Minďaš. A vizsgabizottság az államvizsga idején csak a záródolgozatok központi nyilvántartása alapján értékelhette a munka eredetiségének mértékét, amelyért az Oktatásügyi Minisztérium felel” – így Minďaš.

Kollár a Szakolcai Közép-európai Főiskola levelező tagozatán szerzett mesterszintű diplomát környezeti menedzsment szakon. Az államvizsgára a 2014/2015-ös tanévben került sor.

A parlament elnöke elutasítja azokat a vádakat, melyek szerint a munkája plágium. Rámutatott az eredetiségvizsgálat eredményeire, illetve a munkában felhasznált forrásokra. Az ügy miatt nem lát okot a lemondásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?