Fico Blanárral helyettesítené Pellegrinit

Fico Blanár
Pozsony |

Robert Fico, a Smer elnöke felszólította Peter Pellegrinit, hogy mondjon le a parlament alelnöki tisztségéről, melyet véleménye szerint a pártnak köszönhet. A helyét Juraj Blanár venné át. Fico szerint ebben a párt elnöksége és a frakció is egyetértett. Távozásra szólította fel a parlamenti bizottságok azon elnökeit is, akik Pellegrinivel együtt kiléptek a Smerből. Fico egyben megerősítette az újságíróknak, hogy ismét indulni fog a Smer elnöki székéért.

„Közösen fogadtuk el a felhívást, melyben felszólítjuk azokat az urakat és hölgyeket, akik kiléptek a Smerből, hogy sürgősen számolják fel a párttagságukat, mert kínos és nevetséges a jelenlegi helyzetük” – fogalmazott Fico.

A pártelnök szerint az elnökség jövő heti ülésén várhatóan le fogják váltani mindazokat a regionális elnököket, akik nem szándékoznak együttműködni a Smerrel, és újakat fognak kinevezni helyettük. „Miután ellenőrzésünk alá vontuk a pártstruktúrákat, összehívjuk a rendkívüli pártkongresszust” – fűzte hozzá. Ezen fogják megválasztani a pártigazgatót és az új alelnököket is. Fico kilátásba helyezte: az ismert arcok mellett teljesen új, fiatal alelnököket is szeretne látni a pártvezetésben.

Ami a parlamenti bizottságok elnökeit illeti, a Smer a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő bizottság élére Marián Saloňt, az összeférhetetlenségi bizottság élére Boris Suskót, a Nemzetbiztonsági Hivatal döntéseit felülvizsgáló bizottság élére pedig Martin Nemkyt tervezi kinevezni. Mindhárman a Smerből távozó képviselők helyét veszik át, Saloň Erik Tomášét, Susko Richard Rašiét, Nemky pedig Peter Žigáét.

Pellegrini a felhívásra úgy reagált, hogy a párttagság felszámolását mindenki individuálisan intézi a saját járási szervezetén keresztül. „Az érintett képviselők kilátásba helyezték, hogy a fennálló helyzetnek megfelelően a parlament szeptemberi ülésén készek lemondani a funkciójukról” – közölte Patrícia Macíková, Pellegrini szóvivője.

Fico elmondása szerint nagyon szívesen fog együttműködni Robert Kaliňákkal, a párt alelnökével és Martin Glváč elnökségi taggal is. „Ha együtt akarnak működni a Smer párttal, és én tudom, hogy megvan bennük ez a szándék, én nagyon szívesen fogok együttműködni velük” – válaszolta egy újságírói kérdésre.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a jövőben egy árnyékkormányt tervez kialakítani. Azzal kapcsolatban, hogy ismét indulna a pártelnöki posztért, kijelentette: felelősségének érzi, hogy felkészítse a pártot a következő parlamenti választásokra. „Át akarom vezetni a pártot ezen a nehéz időszakon” – tette hozzá.

„Nagy tagbázissal rendelkezünk, továbbra is vannak értékes embereink, együtt kell velük működni” – jelentette ki Ladislav Kamenický (Smer). Glváčra és Kaliňákra utalva megjegyezte, hogy senkit sem fognak elűzni, ugyanakkor hangsúlyozta az új politikusok előtérbe helyezésének fontosságát is.  

Kaliňák elmondása szerint valószínűleg továbbra is együtt fog működni a Smerrel, de aktív politikai hivatalt nem fog vállalni. „Az aktív politikai funkciók az aktív politikusokat illetik meg, én pedig már nem vagyok az” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?