Blanár: Szlovákia egyik legjelentősebb mérföldköve az EU-csatlakozás

Juraj Blanár

Szlovákia az Európai Unióhoz való csatlakozása még mindig az egyik legfontosabb mérföldkő független államiságunk történetében – jelentette ki Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter Szlovákia EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. Szlovákia 2004. május 1-jén lett az EU tagja.

Blanár rámutatott, Szlovákia útja az Európai Unióba nem volt könnyű. „Nehéz átalakulási folyamaton kellett keresztülmennünk, és teljesítenünk kellett a tagságunkhoz szükséges politikai és gazdasági kritériumokat” – magyarázta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány 1995-ben nyújtotta be a kérelmet, és négy évvel később az Európai Bizottság megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat. „Szlovákia hatalmas erőfeszítései lehetővé tették, hogy sikeresen felzárkózzunk a két évvel korábban tárgyalásokat kezdő államok csoportjához. A szlovákiaiak is támogatásukat fejezték kik, akik részt vettek az eddig egyetlen érvényes szlovákiai népszavazáson, és 2003-ban a résztvevők közel 93 százaléka támogatta az uniós tagság vízióját” – zárta beszédét.

A külügyminiszter szerint az unióhoz való csatlakozás lehetőségeket nyitott Szlovákia számára, amelyet teljes mértékben ki is használt. „Elfogadtuk, amit az EU kínál nekünk, legyen az a közös schengeni térség, a közös piac, a közös valuta. Ez a mi hozzájárulásunk Európa működéséhez, és ez erősebbé tesz minket” – magyarázta Blanár. Rámutatott, hogy a schengeni övezethez való csatlakozásnak köszönhetően határaink 94 százalékán megszűntek a határellenőrzések. Az euró 2009-es bevezetése szerinte megerősítette Szlovákia pozícióját az európai és a világpiacon. „Az euró megvéd bennünket az árfolyam-ingadozásoktól, és az utazást is megkönnyíti” – tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, Szlovákia uniós tagságának rendkívüli próbája volt, amikor 2016-ban sikeresen ellátta az Európai Unió Tanácsának elnökségét. „Ezáltal nagyobb figyelmet kaptunk, megmutattuk, hogy képesek vagyunk az Európai Unió vezetésére és hozzájárulni számos probléma megoldásához. Vezetésünk alatt az EU-nak sikerült több fontos megállapodást megkötnie, mint például a párizsi klímaváltozási megállapodás ratifikálása vagy a kereskedelmi megállapodás aláírása Kanadával” – magyarázta. Hozzátette, hogy Szlovákiának sikerült megszereznie az első szlovákiai székhelyű európai ügynökséget is, az Európai Munkaügyi Hatóság pedig már közel öt éve működik Pozsonyban.

A diplomáciai tárca vezetője szerint az az út, amelyen az ország elindult, azt bizonyítja, hogy Szlovákia képes küzdeni az érdekeiért. „Éppen ezért ma, az EU bővítési folyamatában segíteni akarunk más államoknak, és meg akarjuk osztani partnereinkkel az integrációs folyamat során szerzett tapasztalatainkat, legyenek azok a nyugat-balkáni országok vagy keleti szomszédaink” – tette hozzá.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?