Jachtok, család, maffiózók

Petra Krištúfková

Mindössze néhány napig bírta új pozíciójában Petra Krištúfková, Boris Kollár exe. Változnak az idők Szlovákiában? Vagy csak újabban jobban adnak a látszatra?

A Sme rodina Petra Krištúfkovát jelölte az új családügyekkel foglalkozó kormánybiztosi pozícióra, a képviselőnő alkalmasságával kacsolatban viszont komoly kérdések merültek fel (abba pedig bele se menjünk, hogy a problémakörrel egyébként egy egész minisztérium is foglalkozik). Tény, hogy Krištúfková a Sme rodinán belül főleg a családügyi kérdésekkel foglalkozott, de ezen a téren folytatott munkásságát többnyire háttérbe szorították a botrányok és kérdések, melyek a személyével kapcsolatban merültek fel.

Kezdjük azzal, hogy nem túl szerencsés, ha a családügyi kormánybiztost a “fekete özvegy” néven ismerik a pozsonyi alvilágban.

A név onnan ered, hogy Krištúfková együtt élt több nehéz súlyú alvilági alakkal (pl. Róbert Diničcsel, a pozsonyi maffia vezérével), akik azonban mind erőszakos halált haltak, felrobbantották, vagy lelőtték őket. Hogy kerül egy ilyen ember a Sme rodina listájára, kérdezhetik? Hát úgy, hogy Boris Kollárral is van egy közös gyereke. Krištúfková Kočnerrel is kapcsolatban állt, bár ezt korábban bőszen tagadta. Az Állítsuk meg a korrupciót nevű csoport a napokban állt elő néhány bizonyítékkal, melyek megerősíették, hogy a nő Kočner jachtján nyaralt korábban a családjával. Vasárnapra pedig Krištúfková megtört a nyilvánosság nyomása alatt és bejelentette a lemondását. 

Mire volt jó egyáltalán ez a jelölés? Mit akarhatott Kollár? Tényleg azt hitte, hogy senki nem fog kérdéseket feltenni? Vagy csak megtette, mert megtehette?

A válasz valószínűleg az utóbbi: a kinevezést hiába övezte általános értetlenkedés és felháborodás, Kollár próbálgatta, meddig mehet el. Matovič pedig egy szót sem szólt. A kormányfő ugyanis választott - per pillanat Boris Kollár tűnik a legközelebbi szövetségesének. Míg az SaS és a Za Ľudí rendszeresen kritizálja a miniszterelnök fellépéseit, Kollárék felől egy pisszenés, egy rossz szó sem érkezett.

És úgy tűnik, Matovič ezt a magatartást úgy jutalmazza, hogy félrenéz az ilyen kinevezéseknél.

Aki csak a médiában zajló adok-kapokra figyel, könnyen eshet abba a tévedésbe, hogy a Richard Sulík vezette SaS lesz a koalíció Achilles-sarka. Csakhogy Sulík tanult a Radičová-kormány alatti hibákból és - a néha esetlen kommunikáció ellenére - inkább tárgyal Matovičcsal, mintsem hogy fenyegetőzzön. Ezzel szemben Boris Kollár - ahogy a fenti példa is mutatja - szó szerint veszi a “család vagyunk” szlogent, és ahová csak tudja, megpróbálja benyomni az embereit. Krištúfková esetében úgy tűnik, rosszul mérte fel a viszonyokat, és a felháborodás láttán visszakozott. Új idők új szelei lennének ezek? Nem lesz több gyanús kinevezés a kormányban? Kollár most meghátrált, de azért még ne ünnepeljünk.

Mert ha nincs a civil szervezetek és a sajtó tiltakozása, akkor Krištúfková még mindig kormánybiztos - a minden más esetben harsány Matovič most gyanúsan csendben volt.

Ez pedig nem jó jel, mert a kormányfőnek tudnia kell, hogy ha választást a korrupció- és maffiaellenes harc szlogenjével nyerte meg, akkor az efféle társaságot nem tűrheti sokáig arcvesztés nélkül. Csak ezúttal a politika fontosabb volt az elveknél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?