Ma 90 éves Duba Gyula író

ss

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Duba Gyula, a hazai magyar prózairodalom egyik legtermékenyebb és legismertebb képviselője. A magyar sors, a magyar szülőföld hűségese, makacs krónikása ő” – írta róla Fónod Zoltán irodalomtörténész.

Regényei, esszéi, újságíróként írt riportjai megkerülhetetlenek a szlovákiai magyar kulturális élet háború utáni évtizedeinek leltárában.

Két történelmi jelenség foglalkoztat, mindkettőt élem. A magyar parasztságnak és kultúrájának lassú megszűnése, elhalása. Másrészt a háború utáni felvidéki magyar értelmiség története és léthelyzete. Az előbbiből származom, az utóbbihoz tartozom!” – mondta magáról az író.

Duba Gyula 1930 június 8-án született Hontfüzesgyarmaton. Tanulmányait a lévai állami gimnáziumban, majd a kassai Gépészeti Szakközépiskolában és a Szlovák Műszaki Egyetem Gépészeti szakán végezte Pozsonyban. Szakmai karrierjét a Hét című hetilapban kezdte, majd az Irodalmi Szemle munkatársa volt, később a Madách Könyv- és Lapkiadó főszerkesztőjeként tevékenykedett. A kilencvenes évektől szabadfoglalkozású író, 43 kötet szerzője. 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának rendes tagja.

Mind a fiktív, mint az önéletrajzi ihletésű műveire jellemző, hogy hőseit ugyan szimpatikusnak ábrázolja, de nem rejti el negatív tulajdonságaikat sem. Nagy szociológiai érzékenységről tanúskodó regényei mellett humoros írásai is jelentősek. Ezekben az élet visszásságait emeli ki, a társadalomnak mutat görbe tükröt. Monográfusa, Szeberényi Zoltán szerint ez az író egyik, ha nem a legsikeresebb területe. Fónod Zoltán pedig így fogalmaz: „Nem az olcsó közhelyek vagy a helyzetkomikumok dominálnak írásaiban, hanem a gondolatiság.”

Díjai: Madách Imre-díj (1967, 1970, 1975, 1983), Érdemes Művész (1983), Posonium-életműdíj (2001), József Attila-díj (2004), a Magyar Köztársaság Csillagrendje (1990), A Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (1990), Szabó Zoltán-díj (2002), A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2015)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?