Koronavírus: kérdések és válaszok!

koronavírus

Naponta számtalan információ jelenik meg a terjedő koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket, hogy olvasóink egyszerűbben eligazodjanak az információáradatban, s tudják, mikor kell karanténba vonulniuk, vagy mihez kezdjenek, ha megfertőződtek.

Hogyan tudom meg, hogy fertőzött vagyok?

A Közegészségügyi Hivatal állítása szerint a koronavírus-fertőzés szinte mindig lázzal jár, viszont a köhögés, a gyengeség és fáradság is a tünetek közé tartozik. Olaszországból, Nagy-Britanniából és az USA-ból viszont egyre több fertőzöttnél észlelték, hogy elveszítette szaglását. Egy nő például nem érezte a sampon illatát. Az esetek egyre gyakoribbak, így nagy valószínűséggel hamarosan az Egészségügyi Világszervezet is a koronavírus hivatalos tünetei közé sorolja a szaglás elvesztését.

Hogyan lehet megkülönböztetni a koronavírust a klasszikus megfázástól?

Nehezen, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus esetében a leggyakrabban a magas láz és az erőteljes, száraz köhögés kombinációja jelenik meg. Ha ilyen tüneteket észlel magán, azonnal lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával – kizárólag telefonon –, vagy hívja a fel a mentőket (155).

Kit tesztelnek le?

Alapvetően azokat, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak, vagy kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. Mivel aránylag kevés teszt van z országban, még a magas láz és egyéb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy elvégzik a koronavírus-tesztet. Ha már elrendelik a tesztelést, akkor a betegért mentőt küldenek, az illetőt elviszik a kórházba, ahol elvégzik a teszteket.

Mikor kezdenek több tesztet végezni?

Mivel a kormány megegyezett a magánkézben levő laboratóriumokkal az együttműködésen, a következő hetekben jelentősen megugrik a tesztelt személyek száma. Míg aktuálisan napi mintegy 350 tesztet végzünk el, belátható időn belül a 3500–4000 tesztet is elérhetjük egy nap. A Közegészségügyi Hivatal legnagyobb kapacitása napi 1500, a magánlaboratóriumoké további 2500 lehet.

Van elég teszt az országban?

Jelenleg, miután a magánkézben levő laboratóriumok is bekapcsolódtak a rendszerbe már igen. Ezen laboratóriumok ugyanis önállóan beszerzett, saját tesztjeiket használják, az egyik ilyen társaság tegnapi bejelentése szerint már most 100 ezer tesztjük van s további több tízezer tesztet már megrendeltek.

Kérhetek tesztet akkor is, ha nincsenek tüneteim, csak érdekelne, hogy nem vagyok-e fertőzött?

Jelenleg nem. Az állam a magántársaságokkal is csak olyan személyek esetében végzi el a teszteteket, akiknek klinikai tüneteik vannak. Ha idővel ilyen emberből kevesebb lesz, és mondjuk az állam kapacitása is elég lesz a tünetekkel rendelkező személyek tesztelésére, akkor engedélyezik a magánlaboratóriumoknak, hogy bárkinek elvégezzék a teszteket, aki kifizeti a kivizsgálás árát.

Ha a tesztelés miatt bevittek a kórházba, akkor bent kell maradnom?

Erről minden esetben külön dönt az illetékes szakorvos. Akinek nincsenek súlyos tünetei, azt hazaküldik, s az ő esetében elrendelik a házi karantént. A súlyosabb eseteket bent hagyják a kórházak fertőző osztályán.

Mihez kezdjek, ha fertőzött vagyok de nem akarom megfertőzni a családot?

Ilyen esetben tájékoztatni kell a belügyminisztériumot arról, hogy önkéntes karanténba akarnak vonulni, s az illetékesek elhelyezik a rendelkezésre álló, karanténra elkülönített állami létesítménye valamelyikében, a legnagyobb valószínűséggel Bősön.

Ha fertőzött vagyok, otthon is maradhatok a családdal?

Erőszakkal senkit nem fognak elhurcolni, tehát otthon maradhat, ám ezzel nagy veszélynek teszi azokat, akikkel egy háztartásban él. A Közegészségügyi Hivatal szerint ilyen esetben a karantént egy elkülönített helyiségben kell tölteni, s ha van rá lehetőség, akkor külön fürdőszobát és wc-t kell használni. Ideális, ha a háztartásban mindenki szájmaszkot hord és végképp nem kerül kapcsolatba a fertőzött személlyel.

Ha fertőzött vagyok s nem kell kórházban maradnom, meddig kell karanténban lennem?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Van aki gyorsabban legyőzi a fertőzést, és van, aki lassabban. A kéthetes karantén viszont az abszolút minimum, amivel számolni lehet. A karantént csak abban az esetben lehet befejezni, ha az ismételt tesztek is igazolták, hogy már nincs a páciens szervezetében vírus. A karantén befejezéséről az orvos dönt.

Kimehetek az utcára, ha semmilyen tünetem sincs?

Igen, de csak a magányos séták ajánlottak. Kerülni kell más embereket, a járókelőktől is tartani kell a legalább kétméteres távolságot. Nehezebb helyzetben vannak azok, akik városban élnek, de még nekik sem kell teljesen elzárkózniuk a külvilágtól, csak épp olyan utcákon ajánlott sétálni, ahol nem jár sok ember.

Hány ember gyógyult meg Szlovákiában a koronavírus-fertőzésből?

Az Egészségügyi Világszervezet héten frissített statisztikái szerint hét, én a szlovák egészségügyi minisztérium ezt az információ cáfolta, s közölte, csupán két személy gyógyult meg.

Kit tartanak meggyógyultnak?

Azt a korábban pozitívan tesztelt személyt, akinél két egymást követő tesztelése is negatív lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?