Költői állásfoglalás

Petőfi Sándor

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményei kapcsán minden magyar ember szinte automatikusan asszociál a kor politikai személyei mellett Petőfire és Jókaira. Sőt, könnyen lehet, hogy ők még előbb jutnak eszünkbe, mint például Vasvári, Kossuth vagy Táncsics.

Nem csoda, hisz már az általános iskolák padjában is folyamatosan ezeket a neveket halljuk a különféle megemlékezések és ünnepélyek kapcsán, de merem állítani, hogy 1848 óta nem telt még el olyan március 15., amikor ne hangzott volna el legalább egy Petőfi-vers, vagy naplórészlet. Mondhatni, Petőfi tekinthető a forradalom és szabadságharc reklámarcának.

De mi tette koszorús költőnket alkalmassá arra, hogy a lánglelkű forradalmár szerepében tündökölve pusztán személyével hatalmas tömegeket mozgatott meg, és használt oly nagy mértékben a szabadságharcnak?

Az 1800-as évek európai költészete, valamint a szinte minden országban megjelenő nemzetiségi törekvések hangulata nagy mértékben befolyásolta Petőfi költészetét. Műveiben a nép nevében szólott, a nép nyelvén mindenkihez. Mindenki számára könnyedén befogadható stílusa lehetővé tette, hogy oly hamar hatalmas népszerűségre tegyen szert. Művei a kor közhangulatát tükrözték, és egyben fel is korbácsolták. Ezáltal átívelt egy szakadékot a politika és az egyszerű emberek közt, a szabadságvágyat mindenki ügyévé téve. Vitathatatlan költői érdemei ellenére, talán nem „eretnekség” ha azt mondjuk, Petőfi költészete jót tett a forradalom ügyének, és a forradalom is jót tett Petőfi népszerűségének.

Érdekes

Dicsőséges nagyurak

(részlet)

 

Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?
Uj divatu nyakravaló
Készül most
Számotokra... nem cifra, de
Jó szoros.
 

Tudjátok-e, mennyit kértünk
Titeket,
Hogy irántunk emberiek
Legyetek,
Vegyetek be az emberek
Sorába...
Rimánkodott a szegény nép,
S hiába.

A forradalom kitörésekor játszott szerepe mindenki számára jól ismert. A kor gondolkodó ifjúságának megtestesült szimbólumaként jelent meg az események sűrejében, hála iskolai tanulmányainknak a Nemzeti dalt szavaló költő képe élénken él mindenkiben, viszont költészetének propaganda jellegét és erejét leginkább talán a Dicsőséges nagyurak című műve, valamint az ahhoz köthető események jellemzik. A vers keletkezésének dátuma mind a mai napig ismeretlen, valamikor márciusban íródhatott. Az Akasszátok föl a királyokat címet viselő pár hónappal korábban íródott művéhez hasonlóan itt is megjelenik a gondolat, mely szerint a „nagyurak”, azaz az uralkodó réteg likvidálása jelentené a nép számára a megoldást. A versben Petőfi viszont békejobbot is ajánl az arisztokráciának, és tiszta lapot szeretne az egyenlőség jegyében. Bizonyos viszont, hogy a mű ugyancsak elérte célját, hisz irodalmi értéke mellett, megjelenése után nemsokkal felröppent egy álhír, melyről a költő egy 1848. március 29-i naplóbejegyzésében maga is ír, mely szerint Petőfi közel negyvenezer fellázított paraszt élén Rákoson a pesti eseményekhez hasonló horderejű megmozdulásra készül. A vers szövege és az álhír okozta pánik kapcsán az országgyűlés szinte azonnal fenntartások nélkül elfogadta az úrbér eltörlésére vonatkozó tervezetet.

Petőfi egy volt a kor neves irodalmi személyei közül, aki nem csupán kiállt a forradalom ügye mellett, de vezéralakjává vált, és életét tette rá, hisz a forradalom bukása után, ha nyoma nem veszik, nagy valószínűséggel lázadás, valamint lázítás vádjával kivégezték volna. Költészete a nép szócsöve volt, és egy egész korszakot határozott meg úgy, hogy versei és hitvallása nekünk, a mai kor emberének is tartogat fontos üzenetet, melyre emlékezni érdekünk és kötelességünk.

Mezei Máté

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?