Napi egy tojás az ideális mennyiség

Brüsszel "tojáscsúcsot" hív össze a helyzet rendezésére

Régóta folyik a vita arról, mennyire és milyen mennyiségben egészséges a tojás fogyasztása. A legújabb tanulmány szerint napi 1 tojás gond nélkül élvezhető.

Az embereket évtizedek óta kétségek között tartja a tojás fogyasztása: mennyit és hogyan érdemes enni belőle, hogy a szív még ne lássa kárát?

A mérsékelt tojásfogyasztás, mely nagyjából napi egy darabot jelent a legtöbb ember számára, nem emeli a szív- és érrendszeri betegségek és a halál kockázatát

– mondta el Mahshid Dehghan, a kanadai, hamiltoni McMaster Egyetem Népesség-egészségügyi Kutató Intézetének (PHRI) kutatója.
A tanulmány több mint 177 ezer ember adatait elemezte. Dehghan kutatócsoportja három nagy és hosszú távú nemzetközi vizsgálat adatait tekintette át.
A vizsgálatokban részt vevő emberek többsége napi egy vagy kevesebb tojást evett – ez azt sugallja, hogy a fogyasztás ezen mértéke biztonságos – mondta el Dehghan. „Nem találtunk összefüggést a tojásbevitel és a vérkoleszterin, annak összetevői vagy más kockázati tényezők között” – tette hozzá.
tojás alapvető tápanyagaink közé tartozik, s annak egy igen olcsó forrása. Salim Yusuf, a kutatás vezetője rámutatott: a tojással és az egészséggel kapcsolatos korábbi vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak. Ennek oka az, hogy a tanulmányok többsége viszonylag kicsi vagy közepes méretű volt, s nem foglalt magába több országból származó, nagy mennyiségű embert. Két amerikai táplálkozási és szívegészségügyi szakértő egyetértett abban, hogy ideje adni a tojásnak még egy esélyt.

Dr. Guy Mintz, a New York-i, Manhasset-i Sandra Atlas Bass Szívkórház kardiovaszkuláris osztályának vezetője megerősítette, hogy napi egy tojás elfogyasztása szív- és érrendszeri következmények nélkül marad.

Audrey Koltun dietetikus, a New York-i, Lake Success-i Cohen Gyermekegészségügyi Központ endokrinológusa szerint a tojás tápértéke állandó kérdés a páciensek körében. A tojásnak magas a koleszterinszintje, ugyanakkor ez az élelmiszer igen tápláló is. Számos nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot, valamint igen jó minőségű fehérjét tartalmaz. A tojásfehérjében található a legtöbb protein, míg a sárgája vasat, foszfort, zsírban oldódó vitaminokat, köztük D-vitamint, B-vitaminokat, egészséges zsírt és egyéb értékes tápanyagokat tartalmaz. S ha mindez nem lenne elég, a tojás olcsó, nem feldolgozott étel, hozzáadott cukrok, tartósítószerek, színezékek nélkül.

(napidoktor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?