A Szolgálók remekül startolt a Berlinalén

berlinale
Berlin |

Ivan Ostrochovský Szolgálók című opusa, amely bekerült a Berlinale új, Encounters elnevezésű versenyének erős mezőnyébe, csupa elismerő kritikát kapott a vetítését követően.

„Bár a Szolgálók 1980-ban, a hidegháború idején játszódik a kommunista Csehszlovákiában, Ostrochovský alattomosan csípős, csúcsra járatottan öntudatos, dermesztő stílusú második egész estés játékfilmjének mondanivalója érvényes és aktuális napjainkban is” – írta a Screen International filmes portál. 

A film főhősei egy papi szeminárium növendékei. „A felnőtté válásról és a valósággal való kemény konfrontációról szól a film – mondta a rendező. – Michalnak és Jurajnak, miközben felsőbb erők hatása alatt állnak, el kell dönteniük, hogy teljesítik-e a kommunista párt velük szemben támasztott elvárásait, vagy elutasítva az együttműködést, kiteszik magukat a titkosrendőrség támadásainak. Betörhetők-e vagy sem, kiszolgálják-e a totalitárius rendszert vagy kitartanak saját morális értékrendjük mellett? – ez itt a fő kérdés. Nekik, egyedül kell eldönteniük, melyik utat választják.” 

A Szolgálókat idehaza előszőr március 11-én vetítik, ezzel az alkotással nyitják meg a pozsonyi 27. Febiofest Nemzetközi Filmfesztivált.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?