eKasa: jönnek a bírságok

pénztárgép
Pozsony |

Az adóhivatal beváltotta az online pénztárgépekkel kapcsolatos fenyegetéseit, az év elején szigorú ellenőrzésekbe kezdett, és súlyos bírságokat szabott ki a kötelességüket elmulasztó vállalkozókra.

Az állam múlt év végéig adott haladékot a vállalkozóknak, hogy pénztárgépüket csatlakoztassák az adóhivatal eKasa számítógépes rendszeréhez. Az adóhatóság pedig tavaly decemberben figyelmeztetett arra, hogy ellenőrei már január első napjaitól elkezdik büntetni azokat, akik nem csatlakoztak a rendszerhez. „Könyörtelenek leszünk velük szemben” – állította Ladislav Hanniker, a központi adó- és vámhivatal csalás elleni részlegének a vezetője, és az ígéretét be is váltotta.

„Csak eddig nagyjából 840 ellenőrzést hajtottunk végre, amelyek során 89 ezer euró büntetést osztottunk ki”

– nyilatkozta Lenka Wittenbergerová, a központi adó- és vámhivatal elnöke, aki szerint jelenleg 192 ezer pénztárgép van rákötve az adóhivatal számítógépes rendszerére. Az adóhatóság eredetileg azzal számolt, hogy nagyjából 230 ezer pénztárgépet kötnek majd rá a rendszerre, Wittenbergerová szerint azonban időközben sokan feladták a vállalkozásukat, és sokan csak szezonjellegűen vállalkoznak, vagyis csak nyáron csatlakoznak majd a rendszerhez.

Hanniker szerint az ellenőrzések során több kirívó esettel is találkoztak.

„Egy besztercebányai vállalkozó például többször nem használta az eKasa rendszert, amiért 1500 eurós büntetést kapott, és valószínűleg búcsút inthet a vállalkozásának. Egy aranyosmaróti vállalkozó pedig két nyomtatót használt, és az eKasa rendszerben csak a kisebb bevételeket tüntette fel. Jelenleg is további 15 olyan rizikós céget ellenőrzünk, amelyeknek a bevételeik az ellenőrzések bejelentése óta hirtelen a felével nőttek”

– tette hozzá Hanniker.

„Az elmúlt időszakban bevált az Over doklad (Ellenőrizd a bizonylatot) néven futó ingyenes alkalmazásunk is” – mondta Wittenbergerová, aki szerint ezt eddig 25 ezren töltötték le. Az okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően bárki gyorsan és egyszerűen megbizonyosodhat a vállalkozók által kiadott nyugták valódiságáról. Az eKasa rendszerben működő pénztárgépek által kiállított nyugták ugyanis egyedi QR-kódot tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően könnyen visszakövethetők. Ehhez elegendő az említett applikáción keresztül leolvasni a nyugtán szereplő QR-kódot, és a nyugta elektronikus formában megjelenik az okostelefon kijelzőjén. Ezt követően bárki összehasonlíthatja, hogy a vállalkozótól azonos nyugtát kapott-e, mint ami a kasszán keresztül megjelent az adóhivatal rendszerében. Aki feltár valamilyen hiányosságot, ezt az alkalmazáson keresztül közvetlenül jelezheti az adóhivatalnak. Az alkalmazás egyébként az Android és az iOS operációs rendszerekkel működő okostelefonokra ingyenesen letölthető a Google Play és az iOS App store online boltokból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?