Heister Zoltán: „Nincs meg a belső késztetés, hogy a kispadra üljek”

Heister

Heister Zoltán kétszer is volt a szlovák férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya (2006–2012, 2013–2015), de már nem vágyik a kispadra a nemzeti csapat menedzsereként dolgozó szakember. Az 58 éves, rimaszombati származású Heisterrel a tegnapi sajtótájékoztató után beszélgettünk.

Mi a feladata a válogatott menedzsereként? Mi tartozik az ön kompetenciájába?

Biztosítani a csapat számára a kellő feltételeket, hogy semmifajta negatív dolog ne zavarhassa meg a munkát. Az én feladatom biztosítani a kellő játékosokat a válogatott számára, segíteni az edzőnek a taktika kidolgozásában. Ez egy komplex munkakör. 

Konzultál Peter Kukučka szövetségi kapitánnyal akár egy kerethirdetés előtt? Mekkora ebbe a beleszólása?

Nem arról van szó, hogy beleszólásom lenne, hanem hogy egyeztetünk, mielőtt behívnánk a játékosokat. Hogy ki milyen formában van, nincs-e sérülésük, nincsenek-e problémái, hogy az edző milyen taktikával szeretne dolgozni, és hogy melyik játékos képes erre és melyik nem. Mindent összegzünk, és ennek alapján hívjuk be a kézilabdázókat.

Nem érez késztetést újra a kispadra ülni, klasszikus kapitányként?

Néha-néha megvan ez az inger, de a realitásban élek. Nincs meg az a belső erő, késztetés, ami ehhez kell. Néha lehet, hogy jólesne ott ülni, de ez az időszak már lezárult.

Kapitánysága alatt szinte állandó résztvevői voltak az Eb-knek és vb-knek, hosszabb ideje viszont esélye sincs kijutni a válogatottnak nagy tornákra, sőt, a legalacsonyabb szinten kell kezdenie a selejtezőket. Mi az oka a visszaesésnek?

Amikor a felnőttválogatotthoz kerültem, előtte a juniorokat vezettem. Fiatal játékosokat készítettem fel arra, hogy egyszer majd a „nagyoknál” szerepeljenek. Sajnos ez az utóbbi időben nem azon a szinten működött, amin kéne. Amikor én távoztam a posztomról, nem voltak hasonló felfrissülések a nemzeti csapatban, nem volt kit beépíteni. A mostani játékosok problémája, hogy nincs kellő tapasztalatuk, nincs vezéregyéniség, elölről kell felépíteni ezt a dolgot.

Elég lesz ehhez az az idő, ami a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságig hátravan?

Ez a mostani húszas keret már erre irányul. Egy-két játékos valószínűleg nem lesz Eb-kerettag, de a zömük igen. Még tervezünk egy-két fiatalt beépíteni a csapatba, akikkel individuálisan már dolgozunk, és akikkel majd számolunk. Tavaly júniusban elkezdtünk egy folyamatot, amit most még jobban fölpörgetünk. Az, ami volt, hogy a csapat egy év alatt úgy hét meccset játszott le selejtezőkkel, mindennel együtt, annak vége. Mi szeretnénk olyan 30 meccset játszani, amibe klubcsapatokkal való felkészülési meccsek is bele fognak tartozni. Mindenképpen rendszeres összetartásokban gondolkodunk.

Érdekes

Szűcs Csaba lemondta a válogatottságot

A vb-selejtezők I. fázisára készülő szlovák férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya, Peter Kukučka csak Szűcs Csabát és Michal Kopčót hiányolja csapatából. „De megértem a döntésüket, hogy már nem akarnak a válogatottban játszani” – szögezte le Kukučka, aki szerint a házigazda Luxemburg, valamint Feröer és Litvánia csapatát sem szabad lebecsülniük. A jövő heti tornáról csak a győztes lép tovább a selejtezők II. fázisába. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?