Harminc elektromos mopedet helyeztek ki Kassán

Egy teljesen feltöltött mopeddel akár 65 kilométert is megtehetünk
Kassa |

Két év leforgása alatt több környezetbarát közösségi közlekedési eszközt vezettek be Kassán. Először a bérelhető, kétszemélyes sárga elektromos autókat hozták forgalomba, néhány hónap múlva a közösségi kerékpározás is elrajtolt. Most az elektromos motorokat indították el.

Mint a hónapokkal korábban bevezetett közösségi kerékpárok, az elektromos mopedek bevezetése is az Antik Telecom vállalat nevéhez fűződik. A napokban elindított pilótaprojekt keretében összesen 30 környezetbarát mopedet hoztak forgalomba, a rendszer sikerességétől és a felhasználók igényétől függően a vállalat legalább még egyszer ennyi járművet képes elhelyezni a városban.

200 ezerszer használták

„Az idén tavasszal beindított közösségi kerékpárkölcsönző rendszerünkbe már több ezren regisztráltak, akik összesen több mint 200 ezer alkalommal vették igénybe a kerékpárokat. Ezért döntöttünk úgy, hogy a város dombosabb részeiben lakók életét az elektromos mopedekkel könnyítjük meg” – mondta Igor Kolla, a kerékpárok és mopedek rendszerét üzemeltető vállalat vezérigazgatója. A kerékpárokhoz hasonlóan a mopedeket is egy mobiltelefonos applikáció segítségével lehet igénybe venni. Akik már korábban regisztráltak a kerékpárkölcsönzés rendszerébe, csak frissíteniük kell az alkalmazást, illetve fel kell mutatniuk, hogy van érvényes jogosítványuk és személyi igazolványuk. Ha ez megvan, a mopedeken lévő QR-kódot az applikáció segítségével be kell szkennelni, a jármű csomagtartójában levő bukósisakot fel kell venni, és már be is lehet indítani a motort.

Bővítenék a rendszert

A kerékpárokkal ellentétben a mo- pedek előre meghatározott töltőállomások mellett állnak. Összesen hét állomás van, de a vállalat a közeljövőben legalább 70 töltőállomást alakítana ki a városban. Ha minden a terv szerint halad, a közeljövőben a lakosok akár kétszáz mopedet is használhatnak.

Kauciót kell letenni

A mopedek kölcsönzése valamivel drágább, mint a kerékpároké. A percalapú tarifa szerint a kölcsönzés minden egyes perce 15 centbe kerül, az Antik Telecom ügyfelei – például akinek telefonvagy tévé-előfizetése van a cégnél – 10 centet fizetnek. A regisztrációkor egy 80 eurós kauciót is le kell tenni, az ügyfelek csak 40 eurót. A szerződés felbontása után a vállalat visszautalja a felhasználó számlájára a kauciót. Mint a kerék- párokat, a mopedeket is bárhol ott lehet hagyni a város területén, ha viszont az akkumulátor töltöttségi szintje a kölcsönzés befejeztével 80 százalék alatt van, és nem kapcsoljuk rá a töltőállomásra, a belvárosban 2, a félreeső városrészekben és a lakótelepeken 4 eurós extra kiadással kell számolni. Ha viszont betartjuk a kölcsönzés szabályait, csak a kölcsönzés időtartamát illető összeget húzza le a rendszer a felhasználó egyenlegéről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?