Pellegrini szerint a pedagógusok fizetésemelésének problémája lassan megoldódik

Peter Pellegrini
Dunahidas |

A pedagógusok fizetése minden évben emelkedik, így a szlovákiai iskolaügy ezen problémája hamarosan megoldódik. Fontos azonban, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a tanárképzés minőségének a növelésére – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a szenci járásbeli Dunahidason (Most pri Bratislave) alapiskola tanévnyitóján.

 „Fokozatosan elérjük azt a célunkat, mely szerint a pedagógusbéreknek el kellene érnie a felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek átlagfizetését. Ez még ugyan néhány évig eltart, de megvan a megfelelő irány”

– jelentette ki a kormányfő.

Emlékeztetett: a kormány múlt évben elfogadott egy olyan egyezményt, amely garantálja, hogy a pedagógusok fizetése két évig mindkét évben 10 százalékkal nőjön. „Szeptember 1-től megemeltük a pályakezdő pedagógusok bérét, hogy ezzel is vonzóbbá tegyük ezt a pályát a fiataloknak. 2020 januárjától újabb 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok” – pontosított Pellegrini.

Ugyanakkor elismerte, hogy Pozsonyban és környékén speciális helyzetben vannak a pedagógusok, és erre megoldást kell találni. Pellegrini szerint ez egy olyan probléma, amely az iskolaügyön kívül például a rendőrségnél is jelen van. „Ugyanaz a fizetés mást jelent Besztercebányán, Losoncon és Pozsonyban, ahol jóval drágább az élet.

A pályakezdő pedagógusok fizetéskiegészítése minden kezdő tanárra vonatkozik az országban. Ez azonban nem veszi figyelembe a Pozsonyban és környékén dolgozó tanárok helyzetét. Ezért a jövőben meg kell vitatni az önkormányzatokkal, hogy ki biztosítson ezeknek a pedagógusoknak fizetéskiegészítést. Pellegrini szerint ha a problémát nem oldják meg, elképzelhető, hogy Pozsonyban sem a tanárok, sem a rendőrök nem fognak akarni dolgozni a jelenlegi fizetésekért.

„Ezek azok a kihívások, amelyekkel a jelenlegi és a következő kormánynak meg kell küzdenie”

– jegyezte meg.

Pellegrini bízik benne, hogy a szlovák iskolaügy jó irányba fejlődik. Ugyanakkor figyelmeztetett: ez nemcsak az oktatásügyi minisztertől és a minisztérium alkalmazottaitól függ, hanem mindenkitől, aki az iskolaügyben dolgozik – jelentette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?