Kezdődik a női röplabda-Eb

röpi
Budapest/Pozsony |

Budapesten és Pozsonyban is ugyanaz az alapcélja a hazai női röplabda-válogatottnak: továbbjutni a hatcsapatos csoportból a ma rajtoló Európa-bajnokságon.

Az Eb-újonc észtek ellen kezdi, jövő csütörtökön az olimpiai negyedik, világbajnoki elődöntős hollandokkal szemben zárja a csoportkört a Papp László Sportarénában a belga Jan De Brandt irányította magyar válogatott, amely e két mérkőzés között a románokkal, az azeriekkel és a horvátokkal találkozik. A magyar szövetség és a szakmai vezetés célkitűzése a csoportból való továbbjutás, azaz a legjobb 16 közé kerülés, amihez az első négy között kell végeznie.

„Már az első mérkőzésünkön sem lesz könnyű dolgunk, mert bár papíron az észtek a csoport leggyengébb tagjai, fiatal játékosok alkotják a keretüket, és támadásban nagyon erősek” – mondta előzetes esélylatolgatásában De Brandt, aki másodszor vezeti Eb-n a magyar válogatottat. A 60 éves szakember kiemelte, a másik négy csapat mindegyikének olasz vezetőedzője van, így hiába győzték le a magyarok az utóbbi években az azerieket, a horvátokat és a románokat is, ezúttal biztosan csak a legjobb játékkal lesz ellenük esélye csapatának. „A hollandok kiemelkednek a csoportból. Rutinos, a világ legjobb csapataiban játszó röplabdázóik vannak. Nem számít hogyan, de a nyolcaddöntőt el kell érni.”

A magyarok sorozatban harmadszor lesznek ott a tornán, 2015-ben a 12., tavalyelőtt a 15. helyen végeztek. Ha most továbbjutnak a csoportból, a nyolcaddöntőt ugyancsak hazai pályán vívhatják az A csoport valamely tagjával úgy, hogy a csoportgyőztes a másik hatos negyedikjével, a második a harmadikkal csap össze a nyolcba kerülésért.

A szlovákok tíz év kihagyás után, összességében negyedszer szerepelhetnek Eb-n. Marco Fenoglio szövetségi kapitány csapata tizenegy felkészülési mérkőzéssel hangolt a tornára, ebből ötöt nyert meg. „Héthetes időszak van mögöttünk, az edzők igen komolyan megdolgoztattak minket. Minden arra volt kihegyezve, hogy az Eb-n legyünk csúcsformában. Remélem, megérte, és elérünk egy jó eredményt” – nyilatkozta Barbora Koseková, a szlovákok játékosa.

Ez a jó eredmény pedig a nyolcaddöntőbe jutást jelentené, ami Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország és Svájc társaságában nem ígérkezik könnyű feladatnak az Ondrej Nepela-stadionban. A szlovák válogatott ráadásul még sosem jutott el az Eb kieséses szakaszáig.

„A spanyolok elleni nyitómecscsünk kulcsfontosságú lesz. Azt meg kell nyernünk, mert a többi találkozón már bármi megtörténhet” – tette hozzá Koseková, aki tizenkét csapattársával együtt most debütál Eb-n. A keretből egyedül Veronika Hrončekovának van tapasztalata kontinenstornáról, 2007-ből és 2009-ből.

A mától szeptember 8-ig, Budapest és Pozsony mellett Ankarában és Lódzban sorra kerülő kontinenstorna (a negyeddöntőktől már csak ebben a két városban lesznek mérkőzések) az első, amelyen 24 válogatott vehet részt. A mostani lesz a 30. női Eb, a rekorder oroszok, illetve szovjetek eddig 19 alkalommal nyertek aranyérmet. A címvédő a szerb válogatott két éve, Azerbajdzsánban a hollandokat verte a fináléban.

Érdekes

Csoportbeosztás

A csoport (Ankara): Franciaország, Bulgária, Szerbia, Finnország, Törökország, Görögország
B csoport (Lódz): Belgium, Ukrajna, Olaszország, Portugália, Lengyelország, Szlovénia
C csoport (Budapest): Horvátország, Azerbajdzsán, Hollandia, Románia, MAGYARORSZÁG, Észtország
D csoport (Pozsony): Svájc, Németország, Fehéroroszország, Oroszország, SZLOVÁKIA, Spanyolország

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?