Folytatódik a váltóhamisítási per

Pavol Rusko
Bazin |

Ma is folytatódott a Pavol Rusko és Marián Kočner váltóhamisítási pere a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A Markíza televízió egykori gazdasági igazgatója, Radka Doehring azt vallotta, nem tudott a váltók létezéséről. 

A váltóhamisítási ügyben a hírhedt nagyvállalkozó és a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is gyanúsított Kočner mellett Rusko, egykori miniszter, a Markíza televízió volt igazgatója ül a vádlottak padján. Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy 69 millió euró értékű hamis váltót állítottak ki, visszadátumozták azokat és ezeket próbálták bevasalni a Markíza televízió aktuális tulajdonosán. A vád szerint a váltókra 2000 előtti dátumot írtak. 

A tárgyalás mai napján tanúként hallgatták meg Radka Doehringet, aki 2006-ban lett a Markíza televízió gazdasági igazgatója. Doehring azt vallotta, nem tudott arról, hogy a tévétársaságot váltók terhelnék. Szerinte, ha léteztek volna ilyen váltók, akkor az a kérdéses időszakban végrehajtott adásvételekben is megnyilvánult volna. Rusko védelme arra épít, hogy a kérdéses váltók már 2000-ben is léteztek, de azokat valamiért nem vezették a társaság könyvelésében. "Ebben az országban egyesek még halotti bizonyítványt is be tudnak szerezni, ami még nem jelenti azt, hogy az illető már meg is halt" - mondta a Rusko arról, hogy az állítólagos váltók nem szerepeltek a vállalat könyvelésében. 

Ján Šanta ügyész a bíróság elé tárta a Kočner és a hírhedt nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör titkosított kommunikációjának részleteit, de ezt a nyilvánosság még nem láthatta. Šanta szerint erre ma kerülhet sor. Az üzenetváltás dekódolásában az Europol segített a szlovák hatóságoknak. A tárgyaláson tegnap megjelent Bödör ügyvédje, Adrian Kucek is, aki azt állította, nem a kliense küldte a Specializált Büntetőbíróság épületébe. Kucek azt mondta, egy másik ügyben járt arra, de az a tárgyalás elmaradt, így benézett a váltóhamisítási perre is. Štefan Ágh, az ügy egyik további gyanúsítottja ugyancsak nézőként látogatott el a tárgylás tegnapi napjára. 

A tegnapi tárgyalási napon tanúként hallgatták volna meg Silvia Volzovát és Ján Kováčikot, a televíziós társaság egykori résztulajdonosait, de mindketten távol maradtak. Peter Tóthnak, Kočner közeli munkatársának, egykori titkosszolgálati munkatársnak pedig nem tudták kézbesíteni az idézést, elvileg holnap kellene vallomást tennie a tárgyaláson.

Ruskot azzal is gyanúsítják, hogy egykor megrendelte Volzová meggyilkolását, amit aztán nem hajtottak végre. Ha Ruskot és Kočnert a váltóhamisítási ügyben bűnösnek találják, akkor 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

(Denník N, hnonline.sk, czg) 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?