Célkeresztben a Speciális Ügyészi Hivatal

Daniel Lipšic

Robert Fico (Smer) bejelentette, kormánya változásokat tervez a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) működése terén. A témáról múlt héten Robert Kalinák védelmi miniszterrel és Boris Susko (mindketten Smer) igazságügyi miniszterrel, illetve Didier Reynders uniós biztossal is egyeztettek Brüsszelben.

A kabinet már a héten dönthet a javaslatról, mely jelentős változást eredményez az igazságszolgáltatási rendszerben. Fico szombaton a közrádióban megerősítette, Daniel Lipšicnek távoznia kell az intézmény éléről. A konkrét javaslat egyelőre nem ismert, Peter Pellegrini (Hlas) vasárnap leszögezte, először az Európai Bizottsággal konzultálnak. A lehetséges megoldások között szerepel, hogy teljesen megszüntetik a speciális ügyészséget, de az az alternatíva is felmerült, hogy áthelyezik a Főügyészség alá.

A házelnök szerint még nincs végleges megállapodás a koalíción belül, a változás a büntetőtörvénykönyvet is érinti, a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) beállítása azonban Pellegrini szerint nem változik. Nem tartja problémának a speciális ügyészség jelenlegi formájának megszüntetését, meggyőződése, hogy a nyomozás folytatódni fog, és a főügyészségen belül még hatékonyabb is lehet.

Andrej Danko (SNS) a Markíza műsorában azt állította, a koalícióban megegyeztek arról, hogy megszüntetik a Speciális Ügyészi Hivatalt. „A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a speciális ügyészséget a főügyészséghez csatolják” – vázolta Danko, aki szerint ez az intézkedés nem Lipšic személyével függ össze. Úgy véli, a hivatal megszüntetése véget vetne a jelenlegi káosznak. A folyamatban lévő eljárásokat pedig a regionális ügyészségek vennék át. A nemzeti párt elnökének kifogásai vannak a Specializált Büntetőbíróság működésével is. „Minden speciális beteges” – bírálta az intézményeket.

Milan Majerský (KDH) leszögezte, nem értenek egyet a koalíció döntésével, s támogatják az ÚŠP és az ŠTS megőrzését is. „A munkájuk meghozta a gyümölcsét, mi pedig hirtelen meg akarjuk szüntetni” – mondta arra utalva, a szervezett bűnözés ellen lépnek az említett intézmények, s ahelyett, hogy bezárnák őket, a működésük javításán kellene dolgozni.

Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) az RTVS műsorában kijelentette, a változtatások célja az, hogy a kormány beavatkozzon a koalíció képviselői ellen folytatott bírósági ügyekbe. Hangsúlyozta, eddig egyetlen bírói döntés sem született, mely kimondja, hogy a speciális ügyészséggel visszaélnek, és politikai harcokra használják. „Ez egyértelműen egy olyan intézmény aláásásáról szól, amely az elmúlt években megpróbált fellépni a korrupció ellen a magas pozíciókban” – jegyezte meg.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter arról tájékoztatott, a kabinet „nagyon gyorsan” meghozza a speciális ügyészséget érintő változásokat. „Lipšic megválasztása volt az a pillanat, amikor a speciális ügyészséget végleg kompromittálta az akkori politikai hatalom” – tette hozzá azzal: egy olyan államban, ahol egy elítélt politikus lehet ügyész, nem jogról beszélünk, hanem az igazságszolgáltatás paródiájáról.

(ba, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?