A Szociális Biztosító válaszol

Szociális Biztosító
Pozsony |

A korengedményes nyugdíj melletti munkavállalással kapcsolatos kérdéseinket Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője válaszolta meg.

Ha jóváhagyják a korengedményes nyugdíjat, azonnal köthető megbízási szerződés? Létezhet ilyen forgatókönyv: a szeniort el akarják bocsájtani, ezért úgy dönt, inkább elmegy korengedményes nyugdíjba, tehát igényli a járadékot, jóváhagyják, és a következő hónapban máris köthet megbízási szerződést akár a volt munkaadójával? Ha a jutalom nem lépi túl a 200 eurót, a nyugdíjat is folyósítják és a 200 eurót is kaphatja?

Ilyen forgatókönyv nem létezhet, a hatályos törvény nem teszi lehetővé. Először is el kell mondani, hogy a korengedményes nyugdíj olyan juttatás, amely a nyugdíjkorhatár elérése előtt annak biztosít jövedelmet, aki elveszítette az állását, hosszabb ideje nem képes munkát találni, és nem tudja máshogy megoldani a szűkös anyagi helyzetét. Abban a pillanatban, amikor valaki benyújtja a kérvényt a korengedményes nyugdíjra, nem rendelkezhet társadalombiztosítással. Járulékfizetési kedvezménnyel pedig csak nyugdíjasként élhet. Ebből kifolyólag a fentebb vázolt helyzet nem alakulhat ki.

Egyik olvasónk, aki kérte a korengedményes nyugdíjat, az iránt érdeklődött, hogy a nyugdíj mellett maradhat-e helyi önkormányzati képviselő, illetve továbbra is kaphatja-e a 200 eurónál kevesebb tiszteletdíjat?

Az a képviselő, akit kineveztek a tisztségébe és jogosultságot szerzett a képviselői munkáért járó jutalomra, a társadalombiztosítás szempontjából alkalmazotti státuszba került. A tiszteletdíj nagysága nem mérvadó. Csak akkor nem minősülne alkalmazottnak, ha a funkcióját jutalomra való jogosultság nélkül töltené be. Ez esetben azonban nem elegendő az a tény, hogy valaki lemond a jutalomról. A helyi önkormányzatnak a képviselők jutalmazásának alapelveiről szóló általános érvényű rendeletben kell deklarálnia és jóváhagynia azt a tényt, hogy nem jár tiszteletdíj annak a képviselőnek, aki kijelenti: a mandátumát jutalom nélkül fogja gyakorolni. Ha van ilyen dokumentum a községben, lemondhat a jutalomról, és nem minősül alkalmazottnak. Egyébként a jutalom nagyságától függetlenül alkalmazottnak minősül, ebből kifolyólag pedig van társadalombiztosítása, ami összeegyeztethetetlen a korengedményes nyugdíjjal.

Ha lemond – mert lemondhat – a képviselői jutalomról, a funkció betöltése mellett köthet megbízási szerződést?

Köthet. A szociális biztosításról szóló törvény semmilyen módon nem korlátozza a kereső tevékenységet.

Egy korengedményes nyugdíjasnak egyszerre lehet több megbízásos szerződése is? És ha az összes alapján legfeljebb 200 euró jövedelme lesz havonta, nem állítják le a járandósága folyósítását?

A szociális biztosításról szóló törvény nem zárja ki és nem is korlátozza azt a helyzetet, ha valakinek a munkaviszonya mellett több megbízásos szerződése van. Nincs korlátozva a szerződések száma, sem a jutalom nagysága. A Szociális Biztosító az alkalmazottal és a megbízásos szerződésessel kapcsolatban csak a maximális havi kivetési alap nagyságát szabályozza, melyből meghatározzák a biztosítási díj összegét, ami 2019-ben 6678 euró. Ha a korengedményes nyugdíjas több megbízásos szerződést köt egy hónapban, a 200 euróig érvényes járulékfizetés alóli kivételt egy hónapban egyszerre csak egyetlen szerződés alapján érvényesítheti. A 200 eurót meghaladó jutalomból már levonják a járulékokat, ugyanígy a másik vagy többi megbízásos szerződés alapján kapott jutalomból (függetlenül annak nagyságától) is. Ha pedig elvezetik a járulékokat, az azt jelenti, hogy van társadalombiztosítása, ami összeegyeztethetetlen a korengedményes nyugdíjjal, így ideiglenesen leállítják a folyósítását. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?