Sólymos: Eljött az idő az együttműködésre!

Sólymos László
Pozsony |

Sólymos László környezetvédelmi minisztert, a Híd alelnökét kérdeztük arról, félrelépésnek tartja-e, hogy a párt belépett a jelenlegi koalícióba, mi az oka a korábbi választásokon elért kudarcnak, reálisnak tartja-e az együttműködést az MKP-val, s ki léphet Bugár Béla helyére a Híd élén és mikor.

Ma már elismeri, hogy a Smerrel és az SNS-el alkotott koalíció nem volt a Híd számára a legjobb döntés?
Az, hogy beléptünk ebbe a koalícióba, hagyott bizonyos nyomokat a párton. Ezt az utolsó választás eredményén is látjuk, nem tagadom. Másrészt ebbe a koalícióba olyan célkitűzésekkel léptünk be, amelyeket a mi programunk alapján állítottunk össze. Abból indultunk ki, amihez támogatást kaptunk az emberektől. Kormányban vagyunk és nagyon sok dolgot sikerült elérnünk. Ezt jó eredményként értékelem. 

A választó is így fogja értékelni?
Nem tudjuk előre megítélni, hogy ér véget a választás. Az államfői és az európai parlamenti választás sem volt számunkra a legsikeresebb, de volt önkormányzati választás is, ahol a polgármesterek közel felét a Híd szerezte meg. Érzékelem, milyen hangulat uralkodik a társadalomban, s ez mind megmutatkozik a Hídon. De az a munka, amit én és a kollégáim elvégeztünk a kormányban, nem elhanyagolható, s nagyon is látni lehet majd az eredményeket. 

Nincs olyan érzése, hogy néhány törvényért, amit sikerült elfogadni, feláldozták a párt jövőjét? Lehet már nem is kerülnek be a parlamentbe…
Nem gondolom, hogy bármit is feláldoztunk volna. Próbáltuk védeni azokat az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk – az európai értékeket, töröltük a Mečiar-amnesztiákat, sok mindent sikerült elérni. A mi értékeinkből ebben a kormánykoalícióban nem engedtünk. Hogy ezt a választók is értékelik-e, azt nem tudom megmondani. 

Az, hogy értékelik-e, jobban zavarja, mint az, hogy a magyar választók egy része már nem szavaz a pártra?
Nem. Másrészt nem tudom, mi a helyzet a támogatottsággal. Nincs elemzésem arról, hol szavaznak ránk és hol nem, ráadásul nehéz összehasonlítani az európai parlamenti választást – 20 százalékos részvétellel – az államfőválasztással, amely ugyancsak specifikus. A parlamenti választás szintén valamiben különbözik. De természetesen, meg kell néznünk az adatokat, s meg kell találni a rezerváinkat. 

Az MKP az elmúlt négy évben a kormányban és a parlamentben sem volt, az európai parlamenti választáson mégis jobb eredményt ért el a Hídnál. Mivel magyarázza ezt az eredményt?
Nem akarom értékelni a választót. A választópolgárnak joga van értékelni a politikust. Azáltal, hogy kormányban vagyunk, s előtte a parlamentben voltunk, lehetőségünk volt olyan dolgok elfogadására, amit a polgárok önállóan nem tudtak volna elérni. Öt évvel ezelőtt az MKP ugyanúgy jobb eredményt ért el, mint mi. Nem egész egy évvel később viszont a parlamenti választáson már mi voltunk erősebbek. Ezért állítom, hogy a választás eredményét nem lehet előre megjósolni. Ez az az időszak, amikor kereshetnénk az együttműködés lehetőségét annak érdekében, hogy megerősödjünk. 

Nem azért veszítették el a magyar szavazókat, mert polgári, „nemzetközi” pártot akartak?
Nem. Értékeink a tolerancia, az európai irányultság. Ezen értékek mellett kellene minden pártnak kiállnia. 

Tehát a parlamenti választás miatt nem fognak változtatni a párt politikai profilján?
Nem. Igazán nem gondolom, hogy meg kellene válni értékrendünktől. De ahogy mondtam, meg kellene találni az együttműködés lehetőségét azzal a párttal, amelynek ugyanolyan kisebbségi agendája van, mint nekünk. Mindezt olyan területeken, amelyeken tudjuk egymást erősíteni. 

Mennyire tartja reálisnak az MKP-val alkotott koalíciót?
A döntést a pártnak kell meghoznia, az együttműködéshez pedig két félre van szükség. Többször próbáltunk együttműködni, a megyei választás előtt is, de elutasítottak minket. Bízok benne, hogy nem olyan témákat fogunk keresni, amelyek elválasztanak minket, hanem épp ellenkezőleg olyanokat, amelyek lehetőséget adnak az összetartásra. Azt, hogy lesz-e valami az együttműködésből vagy sem, egyelőre nem tudom megmondani. 

Csáky Pál nemegyszer kijelentette, hogy ha együttműködés, akkor csak Bugár Béla nélkül…
Ha együttműködni akar valakivel, akkor a közös nevezőt kell megtalálni, s nem azt, amiben nem tudnak szót érteni. 

Tíz év után a párt élén, s több választási kudarc után nem gondolja, hogy eljött az idő pártelnök-cserére?
A Híd elnöksége egyértelműen úgy döntött, hogy Bugár Béla marad a párt elnöke. Szlovákiában még mindig ő a legjelentősebb kisebbségi politikus, nem látok okot a távozására. A párton belül majd megbeszéljük, hogyan kellene folytatni. Min kellene változtatni, mi az, ami hiányzik. A legfontosabb, hogy realisták maradjunk, hogy érzékeljük, mit üzen a választópolgár, s hogy érdekes témákkal, komoly ajánlattal tudjunk előrukkolni. S ezen dolgozunk. 

S ennek az ajánlatnak a része tehát nem lesz egy új pártelnök?
Nem.

Bugár Béla egy korábbi interjúban elmondta, hogy már neveli az utódját. Ráadásul egészségügyi problémái vannak, tehát nagy valószínűséggel egyre gyakrabban helyettesíti őt valaki a Hídból. Ön a párt koronahercege?
Nem az a kérdés, hogy én vagyok-e az. Vannak olyan emberek a Hídban, akik tovább vihetik a pártot. De jelenleg nem ez a nap témája. Más gondjaink vannak. 
 

VERONIKA COSCULLUELA, a szerző a Plus 7 dní munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?