Egyre többet utazunk, és nem spórolunk

turizmus
Pozsony |

A statisztikák szerint egyre jobb eredményeket könyvelhet el a szlovák idegenforgalom. Az előző évekhez képest több turista nyaral idehaza, Szlovákia lakossága pedig többet utazik, mint bármikor korábban, és úgy tűnik, ez idén sem lesz másképp.

A Szlovákiai Utazási Irodák Szövetsége (SACKA) szerint Szlovákia lakossága egyre többet utazik. Tavaly mintegy 533 ezer ember utazott külföldre utazási irodákon keresztül, vagyis 30 ezerrel több, mint 2017-ben. A legnépszerűbb külföldi úti cél Törökország volt, ide 107 ezer ember utazott. Roman Berkes, a SACKA elnöke Törökország népszerűséget két dologgal magyarázza.

„A török hotelek felszereltsége egyre jobb, ezért nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek az ország iránt. Az sem elhanyagolható tényező, hogy viszonylag rövid idő alatt oda lehet jutni: repülővel mindössze 2 és fél óráig tart az út”

– mondta Berkes. További népszerű célpont Horvátország, Görögország, valamint Olaszország. A szomszédos országok közül Ausztria és Magyarország közkedvelt célpont.

Martin Štochmaľ, a SACKA munkatársa szerint két erős trend figyelhető meg a szlovákiai turistáknál. „Egyre többen úgy szervezik meg a kirándulásaikat, hogy nem maradnak egy szálláson. Autót bérelnek, melynek segítségével minél több várost nézhetnek meg, és akár az egész országot is beutazhatják. Szintén erősödik az úgynevezett szezonon kívüli turizmus: sokan döntenek úgy, hogy eltöltenek egy hosszú hétvégét valamilyen európai nagyvárosban, leggyakrabban Milánóban, Párizsban, Londonban és Nápolyban” – tette hozzá Štochmaľ


Szlovákia egyre vonzóbb

Az előző évben összesen 5,6 millió szlovákiai turistát jegyzett a Statisztikai Hivatal – tájékoztatott a SACKA. Ebből 3,3 millió belföldi turista, 2,3 millió pedig külföldi látogató. A 2017-es évvel összevetve 4,1 százalékkal növekedett a látogatók aránya.
A külföldi turisták közül több mint 347 ezren utazási irodák segítségével szervezték meg szlovákiai kirándulásukat. Érdekesség, hogy a legtöbben az Egyesült Államokból választották ezt a megoldást, több mint 80 ezer turista érkezett ily módon. Ausztráliából szintén sokan érkeztek, mintegy 63 ezren. Jitka Spillerová, az Utazási Irodák Klubjának (KIK) elnöke szerint az amerikai és ausztrál turisták körében rendkívül népszerűek a dunai hajókirándulások.

„Ők úgynevezett egynapos utazók, akik hajókkal érkeznek Pozsonyba. A hajókirándulások az elkövetkezendő években is fontos részét képezik majd a szlovák idegenforgalomnak”

– mondta Spillerová. Az egynapos kirándulások a németek és az osztrákok körében is népszerűek, 2018-ban több mint 50 ezer turista érkezett mindkét országból. A hosszabb kirándulásokat főként a szomszédos országok turistái részesítik előnyben. Csehországból körülbelül 15 ezer ember érkezett, és ők átlagban csaknem 5 napig maradtak az országban. Az ukrajnai kirándulók száma meghaladta a 9 ezer főt, ők átlagban három napig szálltak meg nálunk.
Spillerová szerint a szlovák idegenforgalom 2018-as sikere több tényezőnek is köszönhető. „Pozsony egyre elismertebb fővárossá válik nemzetközi viszonylatban is, egyre több konferenciát rendeznek a szlovák fővárosban, így egyre népszerűbb a turisták körében is” – magyarázta a KIK elnöke. Pozsony 2018-ban az ország leglátogatottabb városa volt, ezen kívül az emberek szívesen választották úti célul Kassát, Poprádot, és egyéb nagyvárosokat is.


A tengerpart a menő

Az ország lakosainak majdnem fele készül egyszer legalább ötnapos nyaralásra – derül ki a Focus ügynökség legújabb felméréséből. A legtöbben a tenger mellett pihennének, de sokan maradnak itthon is. A szlovákiai nyaralást tervezők közül a legtöbben a hegyekbe készülnek, őket követik a fürdőkbe vágyok. Célállomástól függetlenül a hazaiak jellemzően önmaguknak szervezik a nyaralást, csak 38%-uk válaszolta, hogy utazási irodát vesz igénybe. A külföldön pihenők 87%-a a tenger mellett tervezi eltölteni a szabadságát, és csak 16%-uk válaszolta, hogy azért utazik, mert meg szeretné ismerni a választott országot vagy várost.
Leginkább a 18 és 54 év közöttiek terveznek nyaralást, a 65 év felettiek pusztán 19%-a válaszolta, hogy készül valahová. 

Mennyi az annyi?

A felmérés azt is vizsgálta, hogy mennyiből tervezik az idei nyaralásukat az emberek.

„Nagyjából tízből hat nyaralni vágyó tervez maximum ezer eurót rászánni az idei pihenésére, és harmaduk ezer eurónál többet”

– mondta Martin Slosiarik, a Focus ügynökség igazgatója. Ehhez azonban egyéb költségek is társulnak. A Partners Group SK pénzügyi szakértője, Linda Gergeľová szerint az elutazás előtti kiadások egy négytagú család esetében akár az 500 eurót is elérhetik. „És ebben az esetben kizárólag a hasznos és szükséges dolgokról van szó” – teszi hozzá a szakértő. Ez az ötszáz euró a drogériát, a gyógyszereket, a komplex utasbiztosítás árát tartalmazza. A nyaralást tervezők 64%-a mondta, hogy maximum 500 eurót szeretne magával vinni a nyaralására.

Szalay Hajnalka, Nagy Roland

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?