Harabin kétségbe vonta Čaputová küszöbön álló beiktatásának hitelességét

Štefan Harabin

Štefan Harabin, aki nem járt sikerrel a legutóbbi elnökválasztáson, kétségbe vonta Zuzana Čaputová államfő küszöbön álló beiktatásának hitelességét azzal érvelve, hogy az Alkotmánybíróság (AB) még nem döntött az elnökválasztás eredményével kapcsolatos panaszbeadványáról.

„Hogyan lehetséges az, hogy államunkban még nem zárult le a választási folyamat, és mi ki akarjuk nevezni az elnököt? (…) Érvényes lesz a mandátuma, ha az Alkotmánybíróság nem dönt június 15-ig? És vajon érvényesek lesznek-e az államfő határozatai, ha az Alkotmánybíróság döntése nélkül kerül sor a beiktatására?” – feszegette Harabin csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Čaputovának felelősségteljesen kellene állnia az ügyhöz, és tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság még nem határozott, el kellene utasítania, hogy beiktassák őt. Hangsúlyozta: ha bármilyen kétség felmerül, az államfőt nem szabad kinevezni.

Harabin a beadványában törvénytelennek és alkotmányellenesnek minősítette a márciusi elnökválasztást. Azt javasolta, hogy érvénytelenítsék és ismételjék meg a szavazást. Szerinte Čaputová a választási kampánya finanszírozása során megkerülte a törvényt többek között azáltal, hogy elfogadta Robert Mistrík jelölt közvetlen támogatását, aki még az első forduló előtt visszalépett. A sikertelen elnökjelölt csütörtökön hozzátette: a választás eredményét befolyásolhatta a kiadott választói igazolványok és a leadott szavazatok közötti eltérés is.

Az Alkotmánybíróság irodájának tájékoztatása szerint a plénum szerdán, június 12-én kezdett foglalkozni Štefan Harabin elnökválasztással kapcsolatos eljárási kérelmével. Harabin azonban elfogultság gyanúja miatt kifogást emelt a plénum egyik tagja ellen, így, mivel annak létszáma nem teljes, a taláros testület nem folytathatta a tárgyalást az egyes beadványokról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?