Újabb döntés született a lévai kultúrház felújításáról

Léván idén is jut pénz a fejlesztésekre
Léva |

Az idei költségvetés módosításáról, a városi támogatások leosztásáról, valamint az évek óta üresen álló, omladozó főtéri kultúrház jövőjéről is szó volt a legutóbbi önkormányzati ülésen. A lévai testület úgy döntött, ismét tárgyalásokat kezdeményez egy korábbi versenypályázat győztesével a kulturális központ felújításáról.

Csaknem egy évtizede folyik a vita a Hősök terén lévő Družba kultúrházról, ahol korábban egy vállalkozó Európa Centrum szórakoztató központot nyitott volna, ám nem kapott elegendő támogatást a pénzintézettől a tervezett munkálatokra. Később a város versenypályázatot hirdetett, hogy a beérkező tervekből válassza ki a legmegfelelőbbet. A pályázat győztese az Energyline Kft. lett, ám Léva korábbi testülete nem hagyta jóvá a város és a leendő tervező közti szerződés megkötését. Bizonytalan volt, hogy miből is fedezné a város a felújítással járó kiadásokat. Léva mostani vezetése a legutóbbi ülésen úgy döntött, ismét felveszi a kapcsolatot a tervezőiroda képviselőivel, és négy millió euróban határozta meg a felújítással kapcsolatos, felvállalható költségeket. Az összeg négy százalékát fordítanák a tervdokumentáció kidolgozására. Miután elkészült a felújítási terv, amely tartalmazná az épület üzemeltetésével járó kiadásokat is, a testület ismét tárgyalna a kultúrházról. A legutóbbi ülésen 158 200 euró városi támogatást osztott szét a lévai testület. A kulturális szervezetek 20 370 euró támogatást kaptak, ebből a Patrimonium servandi városszépítő társulás 1500, a minőségi magyar programokat kínáló Reviczky Társulás 1170, a Barsi Könyvtár 1000 eurót kapott. A sportra szánt támogatás tavaly 60 ezer volt, idén 100 ezer eurót osztottak szét. Művelődési és oktatási támogatásra 14 550 eurót szántak az idei büdzséből, az egészségügyi szervezeteket 11 640 euróval, a környezetvédelmi szervezeteket 5 238 euróval támogatták a járási székhelyen. A Léva idegenforgalmi látványosságait népszerűsítő szervezetek között 6 402 eurót osztottak szét. Az idei költségvetés módosításakor a tőke jellegű kiadásokból 100 ezer eurót fordítanak játszóterek, relaxációs központok építésére, 89 ezer eurót hagytak jóvá a szeméttárolók lefedésére, valamint 155 ezer eurót ötven új parkolóhely építésére, illetve 60 200 eurót a városi utak és járdák rekonstrukciójára.

A műjégpálya, a fedett uszoda és a futballpálya felújítási munkálataira 156 ezer eurót hagyott jóvá a testület. Léva Hontvarsány városrészében a kastély felújításával kapcsolatos tervek kidolgozására 15 ezer eurót különítettek el az idei költségvetésből.

A lévai Družba kultúrház
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?